Rekordvarmt på Emsalö - nästa vecka sjunker temperaturen "dramatiskt"

På söndagen uppmättes 33,6 grader på Emsalö i Borgå. Det är den högsta temperaturen som uppmätts i Finland i år.

De heta sommardagarna är räknade, åtminstone i juli. Redan i dag har en kallfront från nordost lett till att temperaturen sjunkit kraftigt i norra och östra Finland.
– Kallfronten kommer in över landet och i morgon är det klart kyligare i hela Finland, med undantag för de sydvästra delarna, säger Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Jari Tuovinen.
I Helsingforsregionen är det över 30 grader på söndagen. På måndag kommer det vara hela 10 grader kallare.
– Temperaturen sjunker dramatiskt på många ställen i landet. I Joensuu blir de över 15 grader kallare på två dagar. I Lappland kommer det vara under 10 grader på måndag på grund av den kalla vinden, säger Tuovinen.
Det blir även molnigare än tidigare.
– Med undantag för västkusten så präglas landet av mulet väder under måndagen.
Orsaken till att de varit så varmt den senaste tiden är värmevågen som kommit in från Västeuropa. Nu rör sig vågen vidare västerut.
– Nu kommer i stället kalla luftströmmar från norr och öst till Finland. Det är som en helt annan värld. 30 grader blir till 10 grader väldigt snabbt, säger Tuovinen.
Allt tyder på att de sista dagarna i juli blir svala.
– Om solen tittar fram kan det bli över 20 grader i söder. I landets norra och mellersta delar är det mellan 10 och 15 grader.
Det är ovanligt att temperaturen sjunker så här snabbt, speciellt på sommaren.
– Den här typen av temperaturändringar sker inte ens en gång på tio år. Det beror förstås på att det är ytterst ovanligt med temperaturer över 30 grader i Finland, säger Tuovinen.

Värmerekord

Under söndagen uppmättes 31,8 grader vid vädermätningsstationen i Kajsaniemi i Helsingfors. Det är nytt rekord för stationen, som varit i bruk sedan 1844.
– Det är förstås anmärkningsvärt att rekordet i Kajsaniemi slagits eftersom stationen funnits så länge. Men det handlar ändå bara om ett lokalt rekord, säger Ilkka Alanko, jourhavande meteorolog vid Foreca.