Muminmuggar tillverkade i Borgå går på export till Japan

De populära muminmuggarna tillverkas igen i Finland, närmare bestämt hos företaget Vaja Finland i Borgå. –Vi gör dem exklusivt för den japanska marknaden och visar muminvärlden ur en lite annan synvinkel än vad vi är vana vid, säger Henna Lamberg.

Borgåföretaget Vaja Finland och Moomin Characters satsar på ett nytt samarbete kring muminmuggar. Muminälskarna i Japan kan nu handla muggar med ny form och nya motiv.
25.09.2020 14:02 UPPDATERAD 29.09.2020 09:19
De allra första muggarna med mumintema som tillverkats på Vajas fabrik i Vårberga kommer till salu i Japan ännu i september. Det är bland annat Mumintrollet, Snusmumriken och hattifnattarna som dyker upp i hyllorna där borta, men på lite annat sätt än vi här i Finland är vana vid.
De muminälskande japanerna kan snart inhandla muggar med motiv som tar avstamp i muminserierna – de får njuta sitt te från muggar med ena foten i serievärlden.
Också muggen i sig är annorlunda än modellen vi är vana vid.
– Det är vår stora mugg på 0,4 liter som försetts med muminmotiv, säger Henna Lamberg på Vaja Finland.
Den nya muminmuggen från Borgå rymmer 0,4 deciliter och säljs exklusivt för den japanska marknaden.

Seriemotiv

Enligt Lamberg har hela muminprojektet fått sin start i Japan, på beställning av jubilerande varuhuskedjan Matsuya i samarbete med importföretaget Scandex.
– Det är en japansk formgivare som letat fram lämpliga designmotiv ur Tove Janssons serieproduktion. Det hänger ihop med en serieutställning som öppnar i dag i Japan, säger Lamberg.
De nya muminmuggarna från Borgå tillverkas exklusivt för den japanska marknaden och så här långt har mottagande varit varmt enligt Kumiko Ito som representerar Vajas japanska samarbetspartner.
– Vi ser fram emot att lansera Vaja Finlands hela kärlkollektion i Japan under 2021, säger Ito i ett pressmeddelande.

Så finska muminälskare kan inte lägga vantarna på de här nya muminmuggarna?

– Jag hoppas det kan det, säger Henna Lamberg. Men den enda chansen är via webben.
Henna Lamberg och Fred Owren startade upp Vaja för tio år sedan i trädgårdsskjulet hemma i Lovisa. Nu finns fabriken i Borgå och sju anställda hjälper till med tillverkningen.

Japanskt samarbete

Borgåföretaget har av gammalt ett företagssamarbete med Japan, och deras keramikmuggar, skålar och tillbehör är med andra ord bekanta för japanerna. Henna Lamberg, som driver Vaja tillsammans med Fred Owren, konstaterar att det är ett resultat av hårt arbete och en klar vision.
Starten gick 2011 i Lovisa, i trädgårdsskjulet på gården till parets enfamiljshus, och mycket har hänt sedan dess. Nu producerar man drygt 30 000 keramikkärl på årlig basis.
–Det känns väldigt avlägset. Nu har vi sju anställda och arbetar för fullt med att utöka tillverkningskapaciteten. Målet är att rekrytera till personal ännu i höst och satsa ännu mera på näthandel, säger Lamberg.
Vaja Finland producerar cirka 10 000 keramikkärl på årsbasis i fabriken i Vårberga. Här ses en uppsättning knallgula muminmuggar med serietryck.

Inhemskt kunnande

Att Moomin Charachtes valt just Vaja som samarbetspartner är ingen slump: Henna Lamberg och Fred Owren har en bakgrund på Arabia och besitter ett kunnande som i mångt och mycket försvunnit från Finland. Men på fabriken i Borgå finns kunskapen för att tillverka keramik kvar, och företaget har också kapacitet att tillverka muggarna från början till slut.
Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters, glädjer sig åt att det fortfarande finns en firma som formger och producerar keramik, från början till slut.
– För några år sedan fick vi komma med och utveckla Vaja Finland som delägare. Vaja Finland motsvarar de kvalitetskrav som vi har på muminprodukterna, säger Kråkström i ett pressmeddelande.
Enligt honom har man på muminbolaget redan en längre tid oroat sig för att inhemskt industriellt kunnande och framför allt designkunnande förflyttas utomlands. Nu vill man vara med och stoppa trenden, i första hand genom att stödja finska företag och och genom köpa inhemskt tillverkade produkter.
Muminsamarbetet är viktigt för oss och kommer säkert att hämta mera arbete till fabriken i Borgå.

Betydande på keramik

På Vaja Finland är man inne på samma linje.
– Tiderna är sådana att konsumenterna mera och mera funderar på sina köpvanor, på var produkterna produceras och på vilka etiska premisser, säger Henna Lamberg.
Borgåföretaget har målet högst ställt: Inom fem år har man för avsikt att bli ett betydande designmärke inom keramisk formgivning. Samarbetet med Moomin Characters är ett steg i den riktningen.
– Muminsamarbetet är viktigt för oss och kommer säkert att hämta mera arbete till fabriken i Borgå, säger Henna Lamberg.
Vaja Finland samlade in 600 000 euro i fjol i samband med en extern finansieringsrunda. Företaget har nu cirka hundra delägare, bland dem Moomin Characters.
* Artikeln ändrar 28.9 kl. 06.46. På Vajas fabrik i Borgå tillverkas drygt 30 000 kärl på årsbasis. I summan som angav resultatet av företagets externa finansieringsrunda hade en nolla fallit bort, 600 000 är den korrekta summan.

ANDRA LÄSER