Lugn i Sköldvik – Försäljningen till amerikanerna torde inte ha någon större betydelse

På måndagen meddelade Neste att man säljer sin basoljebusiness till amerikanska Chevron. Vid anläggningarna i Sköldvik tar man den här förändringen med ro.

På Nestes kommunikationsavdelning uppger Teija Härkönen att försäljningen av basoljeverksamheten har en mycket liten inverkan på antalet anställda i Borgå. Om man ser på Europa och USA kommer sammanlagt drygt tjugo personer att byta arbetsgivare från Neste till Chevron.
05.10.2021 14:26 UPPDATERAD 05.10.2021 14:47
Genom avtalet med Chevron, som omfattar både aktier och övriga tillgångar, avstår Neste från hela sin internationella basoljeverksamhet. Det här betyder bland annat att Neste i framtiden inte kommer att ha någon verksamhet i Bahrain där man säljer sin andel i det samägda Bahrain Petroleum Company och Nogaholding. Neste var med och startade basoljeanläggningen i Bahrain 2011. Även varumärket NEXBASE samt hela den internationella marknadsförings- och distributionsorganisationen relaterade till varumärket ingår i försäljningen.
När det gäller verksamheten i Sköldvik i Borgå skriver Neste i pressmeddelandet på måndagen att man ingått ett långvarigt upphandlingsavtal med Chevron när det gäller produktionen av basolja i Borgå.
Enligt pressmeddelandet har försäljningen av basoljeverksamheten ingen avgörande inverkan på Nestes ekonomiska position. Parterna har också förbundit sig vid att göra övergången så smidig som möjligt för såväl NEXBASE-kunderna som för övriga parter inklusive personalen.

ANDRA LÄSER