Jukola i Borgå flyttades framåt med ett år – planerna har redan kommit långt

Coronaviruset har satt käppar i hjulen också för den enorma orienteringstävlingen Jukola-kavlen. Tävlingen blir inte av i år utan flyttas framåt med ett år. Det innebär att evenemanget ordnas i Borgå 2023 och inte 2022 som det var meningen.

GENREP. OK Trian stod värd för ungdomens Jukola 2017 och det var en bra generalrepetition infor Jukola-kavlen som springs i Borgå 2023, ett år senare än planerat på grund av coronaviruset.
01.04.2020 14:50 UPPDATERAD 01.04.2020 14:51
Kalevi Ilonen från arrangörsföreningen OK Trian är tävlingsledare för Jukola-kavlen som springs i Borgå om tre år. Ilonen tycker att orienteringsförbundets beslut att skjuta framåt de redan fastslagna Jukola-tävlingarna med ett år är det enda rätta i dagsläget.
Att få stå som värd för Jukola-kavlen är en storsatsning för den klubb som arrangerar tävlingen.
– I Rovaniemi, där Jukola skulle vara i år, har man redan kommit långt med arrangemangen. Nu får de ta en lite paus och sedan fortsätta, men får ordna tävlingen i alla fall, gläder sig Ilonen,
Också i Borgå har planeringen och förberedelserna för det enorma evenemanget kommit bra i gång – så bra att Ilonen tycker det blir riktigt skönt att kunna ta en längre paus från allt som har att göra med mastodontevenemanget.
– Det är lika många deltagare i Jukola-kavlen som det är i de olympiska spelen. Vi har legat lite i förväg med arrangemangen och det har till och med gjort att vi känt oss lite slutkörda, så det blir bra med en paus, säger han.

Åldringshemmet rivs

Ebbo kommer att vara centrum för orienteringstävlingen. Det gamla åldringshemmet rivs och planen som blir kvar viks för parkering.
– Rivningen är lite försenad, men nu är det ingen brådska, staden hinner riva i lugn och ro innan vi har Jukola-kavlen i Borgå, säger Ilonen.
Parkeringsområden behövs det mycket av – Ilonen räknar med upp till 20 000 deltagare i tävlingen och dessutom med funktionärer och publik. Också på andra sidan Ebbovägen blir det parkering och olika trafiklösningar. Radhuset ska också rivas och åkern intill är också redan reserverad för evenemanget.
– Det var meningen att vi skulle så hö på åkern redan i år för att den sedan skulle vara tillräckligt hållbar 2022. Men nu får markägaren så vad de vill ännu det här året.
Följande Jukola-kavle ordnas 19–20.6 2021 i Rovaniemi. Över 15 000 orienterare från 20 olika länder hade redan anmält sig till det ursprungliga datumet i år.

ANDRA LÄSER