Sommarsäsongen fortsätter på Postbacken

Sommarsäsongen på friluftsmuseet Postbacken i Illby är i full gång och i besökarantalet har man upplevt ett klart uppsving jämfört med i fjol.

TEXTIL. Gästkonstnär Sirpa Tuomaalas skira textilkonstverk finns utställda i Lindnäs gård på Postbacken.
Marit Björkbacka
19.07.2018 10:48
Hälften av säsongen är redan förbi men ända till den tolfte augusti är sommarcaféet och stugorna öppna tisdag till söndag mellan klockan 11 och 17.
Från och med i år uppbärs en inträdesavgift för besökare till museet. Det är en nyhet för säsongen och intäkterna går till renovering av fastigheterna. Avgiften för vuxna är tre euro, för barn är den två euro. Tidigare har man enbart betalat för guidning.
Tre teaterproduktioner har i år framförts på arenateaterns scen. Pjäsen Fuck Tinder visas också i slutet av juli från och med den 25 juli till den 28 juli. Den 29 juli blir det program för yngre generationer då det är dags för ett av Posbackens populäraste evenemang nämligen Barnens dag. Som alltid har då barnen huvudrollen medan föräldrarna får betrakta spektaklet vid sidan om. Det är också därför som det är inträde endast för barnen medan föräldrarna får följa med in på området gratis.

Idols-Leevi på teaterscen

Under barnens dag kommer man att kunna bekanta sig med kaninhopp tillsammans med aktiva från Borgå 4H. Det ordnas ponnyritt och besökarna får pröva på både enkla hantverk och pyssel. På scenen får trollkarl Halonen sällskap av Idols-Leevi som framför ett par av sina låtar och därefter skriver autografer.
Förutom evenemang, guidningar och sommarcafé kan man i sommar bekanta sig med hela tre utställningar. Det regnar drömmar heter gästkonstnär Sirpa Tuomaalas skira utställning av textilkonst i Lindnäs stuga. Lindnäs är vanligtvis inte öppen för allmänheten så utställningen är ett ypperligt tillfälle att slå två flugor i en smäll och bekanta sig med båda.
Tarja Heikkiläs utställningar bestående av fantasifulla fåglar av björkris har också fått mycket beröm och är öppen till och med konstrundan i september. Detsamma gäller för utställningen Postbackenbor i Galleri Postbacken. Den visar genom bilder människor som bott på Posbacken för hundra år sedan och litet av deras vardag.

Föreningsverksamhet firas

Den 12 augusti avslutas Postbackens sommarsäsong med en jubileumsafton för att fira att det har gått 50 år sedan de två första stugorna på backen köptes och föreningsverksamheten därmed inleddes. Det skedde i Borgåbygdens ungdomsförbund rf:s regi. I dag är det Postbackens garantiförening r.f. som äger och sköter om backen.
Under jubileumsaftonen för Tomas Lundin besökarna på en resa bestående av såväl ord som musik i Postbackens historia. En och annan backstugusittare skall också synas och under pausen serveras det en läcker laxsoppa.
Den andra september öppnar Postbacken dörrarna till den årliga Höstjazz-konserten. Borgå Classic Jazz Quartet bjuder tillsammans med Aleksi Aromaa på jazzklassiker som All Of Me, On The Sunny Side of the Street och What a Difference a Day Made. Postbacken har också öppet under årets konstrunda.

ANDRA LÄSER