Cigaretter fimpade i plastkärl började brinna – "kunde ha slutat sämre"

Räddningsverket har släckt branden Valkom.

Räddningsverket i Lovisa ryckte ut på tisdagsmorgonen för att släcka en brand i Valkom.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
10.01.2023 09:33 UPPDATERAD 10.01.2023 10:55
I Lovisa ryckte räddningsverket ut med flera enheter strax före klockan 9 på tisdagsmorgonen efter att ha larmats om en husbrand i Valkom. 
Det visade sig att branden startat på grund av att en invånare i ett hus på Svenäsvägen fimpat cigaretter i ett kärl av plast, som sedan fattat eld. Kärlet stod på golvet i verandans hörn intill en vägg, berättar tf brandförman Pasi Latvala.
– Cigaretterna har fimpats i plastkärlet redan i går kväll, och kärlet har i något skede börjat brinna. Invånaren märkte branden först i morse, då hade branden spritt sig till väggen. Vi släckte en yta på cirka 8 kvadratmeter, säger Latvala.
Branden spred sig inte till lägenhetens inre vägg, men väggens konstruktioner på utsidan är kraftigt skadade, och också isoleringen brann.
– Det blåste under natten, det bidrog säkert till att branden tog fart. Ingen person skadades i branden, men det kunde ha slutat värre.
Pasi Latvala vill passa på att varna för att använda plastkärl som askkopp, och att man försäkrar sig om att cigarettfimparna är ordentligt släckta. 
Artikeln är uppdaterad klockan 10.10 med kommentar av Pasi Latvala.

ANDRA LÄSER