Lokala Rotary bjuder till välgörenhetskonsert med sober klang

Borgå Rotaryklubb satsar på en konsert till Ukrainska flyktingars förmån.

Markus Nykänen (vänster) och Jan Salvén kommer också att ses på scenen.
ÖN
15.04.2022 13:37
Pedagogiska leksaker till stadens familjekafé, overaller och vintriga accessoarer till hjälpbehövande familjer, vildmarksutrustning till hälsoskogen, Borgå stads natursatsning på barn med specialbehov. När Borgå Rotaryklubb ordnar konsert är ändamålet gott, och i år meddelar klubben att intäkterna går till ukrainare som flytt sitt hemland och som landat i Borgå.
"Klubbens tema för verksamheten i år är internationellt på det lokala planet. Genom att hjälpa ukrainska flyktingar, till exempel genom att handla produkter eller betala för service som de behöver här i Borgå, så är det precis det vi gör", säger Jan Salvén, past president i Borgå Rotaryklubb, i pressmeddelandet.
Via välgörenhetskonserten som ordnas den 22 april i Svenska församlingshemmets festsal hoppas klubben samla in runt 2 500 euro. Rent konkret kanaliseras hjälpen via Borgå folkakademi, som enligt nuvarande planer kommer att ordna sommarläger för ukrainska mammor och barn i början på juni.
"Det behövs allt från leksaker till förnödenheter", tillägger Salvén.
Salvén koordinerar själva konserten och spelar en central roll också rent uttrycksmässigt: manskörsångaren och operakoristen kliver själv upp på församlingshemmets scen som en del av programmet. Basbarytonen Salvén turas om att ta ton med tenoren Markus Nykänen, som senast uppträdde i Aix-en-Provence vid uruppförandet av Kaija Saariahos Innocence. Uppsättning kommer i höst till Nationaloperan i Helsingfors.
Nykänen har tidigare sjungit stora mansroller på flera mellaneuropiska scener, bland annat på schweiziska Theater Basel och på Staatsoper Hamburg.
Gästspelet på Borgå Rotaryklubbs välgörenhetskonserter har också funnits i tankarna redan länge, men det var först i vår som det fanns rum i kalendern.
Bland kompositörerna hittas blåvitnyanserade namn som Jean Sibelius och Oskar Merikanto, men också några lån från vår granne i väster. Bland exemplen finns Carl Sjöbergs tonsättning av Erik Gustaf Geijers dikt Tonerna –“musik som ger tanken vila” om man får tro Svenska Akademiens Horace Engdahl.
”Toner till Edertill er vill det fly.Tanke, vars strider blott natten ser.”
Publiken bjuds också på ett instrumentalt parti. Den unga, talangfulla cellisten Ester Nurminen tolkar Schuberts och Berteaus sonater, ackompanjerad av Eric-Olof Söderström respektive Jukka Rautasalo på piano.
Den sista delen av konserten blir en mestadels verdisk uppvisning. Jan Salvén och Markus Nykänen turas om att tolka några av operahistoriens kända nummer. Eric-Olof Söderström ackompanjerar solisterna i samtliga stycken.

Välgörenhetskonsert

Ordnas till förmån för ukrainska flyktingfamiljer i Borgå.
Fredagen den 22 april kl. 19 i Svenska församlingshemmet i Borgå, Runebergsgatan 24.
Solosång Markus Nykänen, tenor, Jan Salvén, basbaryton, Ester Nurminen, cello, Eric-Olof Söderström och Jukka Rautasalo, piano.
Konserten räcker cirka 1 h 15 minuter, som arrangör fungerar Borgå Rotaryklubb.
Biljetter 20 euro styck och fås i förköp via klubbens medlemmar samt vid dörren en halv timme före konserten.

ANDRA LÄSER