Visst blir det lucia i år! Sju kandidater ryckte ut för att bära vidare den 70-åriga traditionen

Det är alltid mörkast före gryningen: när det såg ut som att den östnyländska luciatraditionen skulle gå i graven på grund av alltför få kandidater gick chockvågorna genom hela regionen. Att östnylänningarna i år trots allt får välja mellan sju luciakandidater visar att traditionen fortfarande är både älskad och relevant.

Här är årets efterlängtade luciakandidater! Från vänster: Olivia Halttunen, Vanessa Lehmusto, Veronica Lindberg, Jenny Lönnqvist, Ann-Mari Fransman, Wilma Byman och Venla Keurulainen. Av dem väljs en lucia och två tärnor men man kommer att kunna se alla sju uppträda på en konsert på Grand den 4 januari.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
22.11.2022 06:28 UPPDATERAD 23.11.2022 07:07
– Det här är inget skrämmande, vi har ännu aldrig ätit upp någon, säger Ulrike Hjelt-Hansson som är ordförande i luciajuryn till de sju kandidaterna som sitter och väntar vid det avlånga bordet på andra våningen i Aktiahuset.

Luciakandidaternas nummer

1. Olivia Halttunen
2. Venla Keuralainen
3. Wilma Byman
4. Jenny Lönnqvist
5. Vanessa Lehmusto
6. Veronica Lindberg
7. Ann-Marie Fransman
Om en stund får de en i taget gå in till juryn som på fredagskvällen på grund av sjukdomsfall minskat från en kvintett till en trio. Förutom Hjelt-Hansson fick Åsa Liitiäinen på Borgåbygdens ungdomsförbund och tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri bekanta sig med kandidaterna.
– För länge sedan då kandidaterna var väldigt många hade juryn i uppgift att gallra bland kandidaterna. Men nu är alla med i omröstningen och juryns arbete handlar om att intervjua kandidaterna så vi får veta vem de är. Vi berättar om vad luciauppdraget konkret går ut på och så får vi också höra dem sjunga, säger Hjelt-Hansson.

Rösta på Östnylands lucia

Luciaomröstningen pågår fram till onsdag den 30 november klockan 16.
Rösta per sms: Skicka meddelandet Ön 1 lucia, Ön 2 lucia, Ön 3 lucia, Ön 4 lucia, Ön 5 lucia, Ön 6 lucia eller Ön 7 lucia till numret 16155. Ett sms kostar 2 euro och debiteras direkt från telefonräkningen. Observera att endast en röst per telefonnummer registreras till omröstningen.
Delta med röstsedel: Från och med onsdag 23 november kan du rösta på din favoritkandidat på tidningen Östnylands redaktion, Lundagatan 8 i Borgå, på Luckan i Kulturhuset Grand, Biskopsgatan 28 i Borgå eller på Borgåbygdens ungdomsförbund, Tingsgårdsvägen 4 i Borgå.
Delta i luciainsamlingen: Bidrag till luciainsamlingen kan bifogas med röstsedeln. Bidrag kan också betalas in på konto Aktia FI7540 5010 5002 7068. Insamlingstillstånd RA/2019/912. Insamlingen pågår till den sista januari 2023.
Östnylands lucia är ett samarbete mellan tidningen Östnyland, Yle Östnyland, Borgåbygdens ungdomsförbund och Aktiastiftelsen.

Östnylänningarna ställde upp

Medlemmarna i luciajuryn och luciapappa Kent Lang är glada, rentav lyckliga, över att det blir en luciaomröstning med sju kandidater i år. För ännu efter att den ordinarie ansökningstiden hade gått ut i början av november hade endast en kandidat anmält sig. Men efter ett nödrop om att det är slut med Östnylands lucia om kandidaterna inte blir fler började det snabbt röra på sig.
– För en dryg vecka sedan kändes det här som en katastrof. Skulle luciatraditionen verkligen gå i graven? Men uppropet visade att det visst finns ett stort intresse och att östnylänningarna verkligen vill ha en lucia som sprider ljus och glädje bland folk och inte minst på äldreboenden och daghem. Så all heder till flickorna som ställer upp, säger Kurri.
Uppropet visade att det visst finns ett stort intresse och att östnylänningarna verkligen vill ha en lucia som sprider ljus och glädje bland folk och inte minst på äldreboenden och daghem. Så all heder till flickorna som ställer upp.
Helén Kurri
Hjelt-Hansson säger att luciatraditionens framtid väckt oro både på svenskt och finskt håll. Hon är glad för att både ungdomar och föräldrar stigit fram för att ge traditionen en fortsättning.
– Inställningen har varit att "det här kan vi fixa, vi vill ha en lucia i år", säger Hjelt-Hansson som också kan avslöja att det i år är Tomas Järvinen, vd för Folkhälsan utbildning och även frontfigur i barnmusikduon Robin Hund & hans glada orkester, som kröner årets lucia.
Dagarna efter kröningen på Gamla rådhusets trappa kan luciatrion se fram emot många uppträdanden i regionen. Ulrike Hjelt-Hansson påminner om att årets luciaprogram är det första på några år som inte nämnvärt påverkas av coronapandemin. 2020 valdes ingen lucia i östra Nyland och även i fjol påverkade pandemin luciatrions möjligheter att uppträda till exempel på äldreboenden.
Så i år finns det ett extra stort intresse att boka luciatrion inte bara till äldreboenden utan även till föreningsjulfester, daghem och skolor.
– Jag fick de första förfrågningarna om uppträdanden redan i juli. Och även om vi ännu inte officiellt öppnat bokningen har vi redan nu tjugofem uppträdanden luciatrions program, säger Kent Lang på fredagskvällen.

Nå unga där de finns

Ett kort snack med årets luciakandidater visar också att det inledningsvis låga antalet kandidater knappast tyder på att intresset för lucia skulle ha svalnat bland de östnyländska ungdomarna. Snarare handlar det om hur luciauppdraget presenteras och framför allt var.
Olivia Halttunen och Venla Keurulainen tar fasta på att nomineringen av luciakandidater borde tutas ut mera på sociala medier och att papperstidningen inte längre är det bästa sättet att nå dagens ungdomar. Veronica Lindberg är inne på samma linje och säger att luciauppdraget kunde presenteras bättre till exempel i skolorna.
Vanessa Lehmusto säger att det också har en stor betydelse hur luciauppdraget presenteras: visst handlar det om väldigt många uppträdanden på en kort tid men i stället för stressen och pressen borde man ta fasta på att det trots allt är ett traditionellt och roligt uppdrag. Jenny Lönnqvist misstänker också att många potentiella luciakandidater upplever att luciauppdraget och skolgången ställs mot varandra: då man har press på sig att prestera i skolan leder det till att man kanske inte vågar ställa upp i luciavalet.
Ann-Mari Fransman lyfter upp "luciamallen" och säger att fortfarande verkar finnas vissa förväntningar på hurdan en lucia bör vara och att det leder till att ungdomar som upplever att de inte passar in låter bli att ställa upp. Hon och Wilma Byman tror också att coronapandemin fortfarande satte sina spår på årets lucianominering: då färre ungdomar fick uppleva lucia de senaste åren väcktes heller inte intresset för att själv en dag delta som kandidat.