FC Lovisa till säsongsstart med nio lag

TUFFA JUNIORER. Milla Vaarimo (nr 14) är yngst i FCs damlag. Bakom henne Ronja Blomqvist. Bild: Benny Liljendahl

FC Lovisa firar 25-årsjubileum i år. Festen till ära gör föreningens damlag comeback i division tre.

Föreningen FC Lovisa grundades 1992 och kan alltså i höst fira 25 år. På den tiden var tanken att skapa ett slagkraftigt herrlag genom att stadens olika föreningar med fotboll på programmet skulle samarbete. Det omedelbara resultatet blev lyckat med avancemang till division tre. Idag är FC Lovisa i huvudsak en juniorfotbollsförening. Efter några års paus gör man nu comeback i division tre med ett damlag som till övervägande delen består av juniorer.

– Vi fick helt enkelt inte ihop tillräckligt med spelare för två lag, berättar tränaren och FC Lovisas ordförande Niclas Mattsson.

– Valet blev då att satsa på ett seniorlag med elva spelare på planen och nittiominuters matcher.

Målsättningen är förstås att vinna så många matcher som möjligt. Dock måste man vara realist och inse att det kommer förluster.

– Men vi ska vara på den över halvan i tabellen när säsongen är över, säger Mattsson.

Fotbollsföreningen FC Lovisa, grundad 1992.

Hemmaplan: Varuboden-Osla Arena (konstgräs) och Centralidrottsplan (gräs)

Aktiva spelare: ca 230. Ca 50 tränare och lagledare.

Antal lag i seriespel: nio.

Hemsida: fcloviisa.fi där bland annat matcher och resultat hittas.

I truppen finns för närvarande närmare 25 spelare. Yngst är backen Milla Vaarimo som nyligen fyllde 14 år. Hon ser fram emot matcherna med tillförsikt. Att motståndarna oftast kommer att vara både äldre och fysiskt större är inget som bekymrar henne nämnvärt.

– Det gäller bara att spela bestämt mot kroppen, säger hon.

– Man får inte vara rädd och kliva undan. Jag räknar med att få mycket speltid och tror att FC klarar sig bra i trean.

Långa matchresor

Optimistisk är också Ronja Blomqvist, 15 år. Med ett hårt och bra skott tillhör hon lagets mest pålitliga målgörare. Hon anser att nivån på lagen är mycket varierande.

– I serien finns några riktigt skickliga lag, Sedan finns det andra som är betydligt svagare och mot dessa måste vi vinna för att klara oss, menar hon.

Eftersom FC Lovisa tillhör det sydöstra distriktet kommer laget att få flera ganska långa resor. Lag från Nyslott, S:t Michel, Villmanstrand, Heinola och Jyväskylä finns i samma serie.

Föreningen mår bra

Ordföranden menar att föreningen i dag i stort sett mår bra med verksamhet för alla åldrar. Dessutom finns en bra balans mellan flickor och pojkar bland de aktiva. I den yngsta gruppen finns spelare födda 2011-2013 och i sommar har FC Lovisa nio lag med i seriespel.

– Målsättningen är att vi inom några år ska ha också ett herrlag i någon serie.

I höstas invigdes konstgräsplanen i Fredsby. Ett projekt som föreningen i samarbete med sponsorer och Lovisa stad förverkligade på kort tid. Investeringen har enligt Mattsson redan visat positiva effekter.

– Vi kan nu räkna med att säsongen är närmare tio månader lång. Tack vara mycket bra belysning kan vi utnyttja planen kvällstid och på det viset få ut många extra träningstimmar.

DAMLAGET. Längst fram från vänster: Iina Paajanen, Hanna Korjula, Pinja Yrjölä och Wilma Koskimies. Mellanraden: Saara Kinnunen, Nea Olli, Sofia Wikman, Wilma Huhtanen, Sandra Wikman och Milla Vaarimo. Stående: Emma Jyrkkämäki, Lotta Mattsson, Julia Hovi, Sara Huhtanen, Linda Henriksson och Ronja Blomqvist. På bilden saknas spelarna Emma Boberg, Henna Pönkä, Liinakaisa Taimioja, Matilda Lindfors, Pia-Maria Bosas, Emmi Hartman och Annika Ylämäki. Längst bak tränarna Auvo Tiala, Niclas Mattsson, Taina Blomqvist (lagledare) samt Patrick Blomqvist. Bild: Benny Liljendahl

Att Niclas Mattsson är en ordförande och tränare som brinner för sin förening och sport är ett känt faktum. Hans idrottsliga rötter finns i Lovisa Tor, men sedan många år är det FC Lovisa som är hans grej.

– Det är det här jag vill göra. Alla borde ha ett engagemang i samhället. Det må vara politik, kultur, frivillig brandkår eller annat. För min del är det fotboll. Jag hoppas få hålla på ännu minst tjugo år, säger Mattsson.

Mer läsning