FC Lovisa tar sig an femte bästa laget i Finland – "kommer att bli roligt"

CUPMATCH. På lördagen får FC Lovisa gäster i form av ligalaget JyPK. – Det blir jättespännande, säger lagkapten Emma Jyrkkämäki. Bilden är från en match i juni. Bild: Arkiv/Benny Liljendal

Klockan 7 på lördagsmorgonen stiger ett gäng ligaspelare på bussen i Jyväskylä. Bland dem är två heltidsproffs. De ska åka söderut mot Lovisa, för att möta det lokala fotbollslaget – som spelar fyra serienivåer lägre.

David mot Goliat. Så skulle man kunna beskriva matchen i finska cupen mellan FC Lovisa och Jyväskylän Pallokerho på lördagen. FC Lovisa har visserligen inte förlorat under det pågående kalenderåret, medan JyPK ligger i mitten av tabellen. Skillnaden är att FC Lovisa spelar i division fyra, JyPK i ligan.

Men FC Lovisas kapten Emma Jyrkkämäki misströstar inte.

– Det ska bli jättespännande. Det är det tuffaste motståndet jag någonsin mött, så det blir roligt att se hur det går, säger hon.

Hon säger att förberedelserna inför lördagens drabbning varit som inför vilken match som helst.

– Vi har tränat hårt och går in för seger, som vi alltid gör. Vår styrka är definitivt snabbheten, så den ska vi försöka utnyttja, säger Jyrkkämäki.

I början av juli satt Jyrkkämäki, som själv spelar mittback, framför tv:n för att se JyPK spela mot Ilves. Någon annan research har hon inte gjort.

– Deras anfallare är stor och stark, och dessutom snabb på foten. Henne får vi se upp för, säger hon.

JyPK:s nya anfallsvapen

Men sedan Jyrkkämäki tittade på tv-matchen har JyPK skaffat en ny anfallare, 25-åriga Joëlle Gosselin från Quebec i Kanada. Hon har de senaste åren spelat universitetsfotboll i Nordamerika och kom till Finland för fotbollen. I sin debut gjorde hon hattrick – efter att ha blivit inbytt i andra halvlek.

– Om hon kommer till lägen gör hon mål. Hennes skott och passningar håller hög klass, säger JyPK:s tränare Mikko Manninen om nyförvärvet.

Gosselin är ett av två proffs i laget, även om hela JyPK består av kontraktsspelare.

Enligt Manninen är det A-laget som åker med till Lovisa. Det är en match som alla andra för Jyväskylälaget, menar han.

– Vi kanske vilar någon spelare som har belastats hårt de senaste veckorna, men B-juniorerna har en viktig match samtidigt, så de kan inte spela för oss, säger han.

Hur reagerade ni när ni fick veta att ni ställs mot FC Lovisa i första omgången?

– Det var egentligen inget speciellt. Jag fick några Youtube-klipp på FC Lovisa i morse som jag ska titta på, och så gör vi upp en matchplan på träningarna i morgon och på fredag, säger Manninen.

Matchen FC Lovisa–JyPK spelas lördagen den 3 augusti klockan 13.00 på Centralidrottsplan i Lovisa. Fritt inträde.

Mer läsning