HUS-akuten brakar ihop inför julen – ”Inte en enda säng eller stol är ledig”

Många akutmottagningar inom HUS är allvarligt överbelastade inför julhelgen.

– Många symtom och skador som kräver brådskande vård kan behandlas följande morgon eller inom 1–2 dagar. Om man har en liten åkomma lönar det sig att vänta hemma över natten på att hälsocentralen öppnar, konstaterar Maaret Castrén, direktör för HUS Akuten.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
13.12.2022 17:00 UPPDATERAD 14.12.2022 08:32
Akutmottagningarna är fulla inför julhelgerna inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), det vill säga inom sjukvårdsområdena Helsingfors universitetssjukhus, Hyvinge, Lojo, Borgå och västra Nyland. Svårast är läget vid Jorvs och Pejas sjukhus.
– Vi har haft situationer där vi helt enkelt inte har en enda säng eller stol ledig. I tio dagar har vi styrt bort ambulanserna från Jorv, men vi har inte riktigt något annat ställe som vi kan styra dem till. Alla våra jourpolikliniker har samma problem, säger Maaret Castrén, verksamhetsledare för HUS akuten.
Maaret Castrén, verksamhetschef för HUS akuten, berättar att sjukhussängarna på akutmottagningarna fylls av patienter som väntar på vård.
Det stora problemet är att patienterna som vårdats på akuten inte kommer vidare dit de ska, till andra sjukhus eller andra avdelningar, eftersom det är brist på personal och sjukhusplatser.
Därför behöver många patienter stanna kvar på akuten och vänta på vård. Som längst väntade en patient i 110 timmar på att få komma vidare från akutmottagningen, enligt Maaret Castrén. Över hälften av patienterna är sådana som väntar på att komma till primärvården, det vill säga till städernas egna sjukhus.
– Vi har diagnostiserat dem, startat vårdkedjan och sedan borde patienterna få komma vidare. Det är det som inte händer.
Personalen på jouren behöver starta morgonen med att göra en runda bland patienterna och ordna mat till dem som har väntat längst. På akutmottagningarna finns varken duschar till patienterna eller regelbunden matservice.
– Det är ju det som tar all vår kraft. Vi borde koncentrera oss på de patienterna som kommer in genom dörren, det är vårt jobb.
Inga ambulanser kör till Jorvs sjukhus i Esbo eftersom akutmottagningen där är överbelastad.
Situationen har blivit så allvarlig att sjukskötarna skickat hem patienter trots att de misstänker att dessa fortfarande behöver vård.
– Vi skickar faktiskt hem människor som vi anar att inte klarar sig hemma. Men vi måste på något sätt försöka få utrymme på våra akutmottagningar för nya patienter, säger Maaret Castrén.
Anmälningarna som sjukskötarna gör om farliga situationer i sjukhusens egna datasystem har ökat, men Castrén tror att inte alla hinner anmäla misstänkta missar eller vårdfel eftersom de har fullt upp med patientarbete. På akutmottagningarna inom HUS arbetar cirka tusen sjukskötare och det skulle behövas ungefär 14 procent fler.
– Jag har ringt regionförvaltningsverket i dag, eftersom jag är orolig för vår patientsäkerhet i situationer där vi inte ens kan ta emot ambulanspatienter mer. Vi hade 16 patienter som väntade på en ambulans för några dagar sedan, för att våra ambulanser inte räcker till längre när de inte får avlasta sina patienter.

Har någon dött på grund av det här?

– (Tystnad.) Om vi säger som så att sett som helhet mår ju ingen bra av att det är så här, svarar Castrén.

Det låter oroväckande att akutmottagningarna är fulla inför julen. Hur ska man tänka?

– Det finns skäl att vara orolig. Vi kan inte göra något. Det kommer 150 patienter varje dygn till oss. Och över hälften av platserna är fulla med patienter som väntar på annan vård, svarar Maaret Castrén.

ANDRA LÄSER