Nu dansar de gamla i Lovisa

Lovisa Gymnasiums och Loviisan lukios tvåor gav sig ut på dansgolvet vid tiotiden. Nervositet och glädje fyller hela idrottshallen och uppvisningen går som en dans på rosor.

Tvåorna dansar i Lovisa idrottshall.
Klänningar i pastell och stiliga fracker samsas i en färggrann kompott under gamlas dans. Eleverna är väldigt skickliga i sin dans och säkra på sina steg och det är en fröjd att se dem virvla runt på golvet. De stegar åt än det ena hållet, än det andra, klappar händerna, svingar runt och byter danspartner.
Den här dagen är en milstolpe för gymnasieeleverna.
Men så har också tvåorna i Lovisa har haft lite mer tid än vanligt på sig att öva eftersom dansen blivit uppskjuten sedan februari på grund av coronaepidemin. Därför är eleverna desto lyckligare över att den stora dagen äntligen är här och trots en viss nervositet så skiner leendena igenom.
Idrottshallen i Lovisa var pyntad med ballonger och serpentiner i silver och vitt dagen till ära.
Georg Haddas, Jasper Volanen och Axel Mickos hade humöret på topp under gamlas dans och såg fram emot kvällens fest.

Hur känns det att äntligen få dansa de gamlas dans?

– Det känns jättebra, säger Jasper Volanen.
–Den egna dansen till sist var det roligast att uppträda med, säger Axel Mickos och får medhåll av Georg Haddas bredvid.

Har ni haft fjärilar i magen?

– Underligt nog så har vi inte varit så nervösa, bara lite i början, säger Volanen.
På kvällen väntar fest för alla gamla, den ser pojkarna ivrigt fram emot.
Många av herrarna bar vita handskar till fracken. En skärmmössa skymtade i samlingen.
Maya Jansson, till höger, var konferencier under gamlas dans för Lovisa gymnasiums del.
Under förevisningen dansar de gamla klassiker som menuett, wienervals och Kickapoo, men även danser med modern tvist. Det nyaste tillskottet i dansen är en rockig vals av Elvis Presley, Jail House Rock. Under den knäpper eleverna i fingrarna och går ner i huk medan de gnider ena foten av och an mot golvet i en rörelse med ett elvisaktigt stuk. Hela publiken dras med i de rockiga tonerna och dansar där de sitter eller står.
Under en taktfast tango till tonerna av en filmmusik från Zorro anno 1925 dansar eleverna med lite mer dramatik, stamp i golvet och kvicka flytt.
Underligt nog så har vi inte varit så nervösa, bara lite i början.
Bland damerna var pastellfärgerna i majoritet, några klarröda klänningar och ett par mörkblåa syntes också.
Under gamlas dans svängde eleverna om med allt från klassiker som menuett till rockigare tempo till toner av Elvis.
Tillställningen avslutas med en dansuppvisning av eleverna i Lovisa gymnasium. Några elever har själva valt stycken av låtar som de klippt ihop och sedan gjort egen koreografi till. Under kollektionen av låtar får man bland annat höra Las ketchup och I will survive. Under uppvisningen har flickorna och pojkarna en dance off sinsemellan. Flickorna och pojkarna får turvist stå i centrum och dansa och sedan svarar den andra gruppen med dans.
Efter dansen fick eleverna skåla.
I mitten ser vi Linnea Andersson i en klänning i hennes favoritfärg.
Linnea Andersson är en av de som planerat den gemensamma dansen.
– På jullovet satt vi och lyssnade på låtar och valde ut dem, sedan började vi fundera på koreografin. Roligast var det att dansa vår egen dans, wienervalsen var svårast, säger Andersson.
Matilda Hovi håller med om att den egna dansen var den roligaste.
- Vi var lite nervösa i början, men nu känns det lugnt. Sista uppvisningen är jag mest nervös för då kommer föräldrar och ser på, säger Hovi.
Andersson har en lysande ljusblå pastellklänning med strass upptill som hon hittat i en nätaffär.
– Ljusblå är min favoritfärg, säger hon.
Hovi har en persikofärgad långklänning i pastell med strass upptill och chiffong nertill.

Milstolpe för gymnasieeleverna

Maya Jansson är konferencier under gamlas dans och bär en mörkblå, elegant klänning med långa, mörkblåa handskar till.
Maya Jansson var konferencier under gamlas dans för Lovisa gymnasiums del.
Hon var nervös till en början, men sen släppte det och känslan övergick i njutning. Mest oroade hon sig för vad hennes yngre syskon skulle säga om hennes uppträdande.
– Jag har sett fram emot gamlas dag länge, säger hon. Den här dagen är en milstolpe för gymnasieeleverna, fortsätter hon.
Janssons favoritdans var Kickapoo.
– Den är enkel och trevlig att dansa.
Här ser vi Lovisa gymnasiums elever i sitt eget, avslutande dansnummer.

Ed om underkastelses

Rektorerna tackar eleverna för en fin uppvisning och konstaterar att väntan på denna dag inte varit enkel. Under vintern fick de öva danserna med munskydd på och samtidigt var oron över att evenemanget kanske inte ens blir av ständigt närvarande.
På jullovet satt vi och lyssnade på låtar och valde ut dem, sedan började vi fundera på koreografin. Roligast var det att dansa vår egen dans, wienervalsen var svårast.
Den yngsta årskullen trädde avslutningsvis fram och svor en underkastelsens ed. I sin bekännelse lovar de bland annat att upplåta sofforna och spelrummet åt de gamla samt att låta dem gå före i matkön. De finska eleverna lovar att parkera vid kyrkan så att de gamla inte ska behöva gå så långt.
Pojkarna och flickorna i en <i>dance off</i> under sitt alldeles egna nummer som avslutade gamlas dans.

Uppvisning klockan 18

Eleverna uppträder med de gamlas dans i två omgångar på dagen en gång på kvällen. Till den sista förevisningen är alla intresserade välkomna. Den börjar klockan 18 och dörrarna öppnas klockan 17.15, man ska vara beredd att betala en slant i inträde. Arrangörerna påminner om att den lokala rekommendationen om munskydd fortfarande gäller skolornas tillställningar.
De pastellfärgade klänningarna dominerade under gamla dans, därtill var det enkelt fall nertill och strass upptill som gällde.
Tvåorna var skickliga dansare.

ANDRA LÄSER