Byråkrati bromsar renoveringen av gamla bron i Borgå

Planerna för broprojektet är klara men Regionförvaltningsverket har fortfarande inte levererat vattentillståndet.

Renoveringen av gamla bron i Borgå tar tid på sig.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
19.10.2022 09:53 UPPDATERAD 19.10.2022 15:04
På tisdagen publicerade vi en insändare där en av våra läsare uppmärksammade hur otryggt det känns att röra sig på gamla bron i Borgå. Samtidigt vaknade också en diskussion om hur länge det kan dröja innan renoveringen är gjord.
Rätt så länge är beskedet från planeringschef Elina Leppänen.
Hon har precis framställt en situationsuppdatering om broprojektet som också ÖN får ta del av.
Det framkommer att planerna är klara och att konsulten Ramboll kommer att leverera ett komplett planpaket till kommuntekniken senast i början av november.
De dåliga nyheterna är att vattentillståndet från Regionförvaltningsverket i Södra Finland fortfarande inte har kommit. I rapporten uppger Leppänen att Regionförvaltningsverket har svarat att tillståndet borde komma ”under slutet av året”.
Entreprenaden för byggandet av bron kan inte konkurrensutsättas om det inte finns ett vattentillstånd, men Leppänen hoppas på att konkurrensutsättningen ska hinna komma i gång i december.
I det här skedet är det ändå klart att själva arbetet inte kommer att börja under det här året. Förutom att man saknar vattentillstånd ska också valet av entreprenören behandlas i stadsutvecklingsnämnden. Det går inte att underteckna några kontrakt angående entreprenaden innan besluten är fattade och besvärstiden har gått ut.

ANDRA LÄSER