Fattas ditt favoritord på östnyländska? Anmäl det senast på fredag

Pernilla Karlsson och chefredaktör Helén Kurri visar fram en inramad dialektaffisch. Bild: Oskar Skogberg

Östnylands dialektsatsning får en fortsättning, just nu samlar vi in flera specifikt östnyländska dialektord. Delta i tävlingen och anmäl ditt favoritord senast på fredag.

Funderar du på den perfekta julklappen till en lokalpatriotisk östnylänning? En affisch, en tygkasse, en disktrasa eller en kökshandduk med dialektord kan vara en lösning.

I våras bad vi läsarna anmäla sitt favoritord på östnyländska, och ett hundratal ord lämnades in under de två veckor frågan var öppen. Av de orden valde vi ut 28 som kom med på produkterna. Det är tydligt att det finns flera bra östnyländska dialektord som är värda att lyftas fram. Därför ställer vi frågan igen: Vilket ord är din favorit bland de östnyländska dialektorden? Fram till den 3 december kan du fylla i ditt ord. Bland dem som deltar lottar vi ut några dialektprodukter.

Det var Östnylands tidigare medarbetare Petra Lind som tog initiativet till dialektsatsningen. Grafiker Nora Lietepohja har svarat för designen av produkterna och dialektexperten Caroline Sandström på Institutet för de inhemska språken har kontrollerat både ordens ursprung och stavning.

Fredagen den 17 december kommer Östnyland att finnas på jultorget i Borgå från klockan 10. Välkommen med tips om vad vi borde skriva om, med åsikter och kommentarer. Du kan också komma bara för att prata bort en stund. Naturligtvis kan man också köpa våra dialektprodukter.