Fartfylld höst på biblioteken i Sibbo

GÄST I AULAKLUBBEN. Författaren Selja Ahava, bosatt i Borgå, besöker Söderkulla bibliotek i december. Hon intervjuas på finska av Micaela Röman. Bild: Liisa Valonen

Renoveringen av Sibbo huvudbibliotek i Nickby är inne på upploppet och bibliotekshuset börjar användas ännu i höst. Fram till dess ordnar biblioteket evenemang huvudsakligen i Söderkulla, där det bjuds på ett varierat program.

Aulaklubben i Söderkulla körde i gång i tisdags på temat friluftsliv. Micaela Röman intervjuade Harri Ahonen som skrivit en fackbok på temat vandringsleder i norra Skandinavien. Böcker handlar det också under de två följande Aulaklubbarna.

November månads gäst i Söderkulla är ingen mindre än författaren och regissören Jörn Donner som i höst är aktuella med boken Innan du försvinner. Brev mellan son och far som han skrivit tillsammans med sonen Rafael Donner. Jörn Donner intervjuas på svenska.

Högintressant är också december månads gäst, Borgåförfattaren Selja Ahava som i fjol kom ut med boken Ennen kuin mieheni katoaa, en berättelse som bygger på hennes egna upplevelser. I tidningsintervjuer har Ahava berättat om hur hennes man plötsligt sa en mening till henne som vände upp och ner på hela livet: "Jag har alltid velat vara kvinna." Ahava, som 2015 fick EU:s litteraturpris och nominerades för Finlandiapriset för romanen Taivaalta tippuvat asiat, intervjuas på finska.

Aulaklubbarna i Söderkulla ordnas onsdagen den 10 oktober (Donner) och onsdagen den 7 november (Ahava) med start klockan 18.

Det ordnas också höstligt program för familjens yngsta på Söderkulla bibliotek, bland annat två berättarpicknickar i sällskap med barnboksförfattare. Lördagen den 29 september kommer författaren Timo Parvela och hans sagofigurer Maukka och Väykkä på besök.

Den andra picknicken ordnas lördagen den 10 november och då är det författaren Annika Sandelin, illustratören Linda Bondestam samt Sanna Pelliccioni, som skapat böckerna om Onni-pojken, som gästar biblioteket. Dessutom ordnas Mini-Kirlittan för barn på onsdagskvällar en gång i månaden.

Det ordnas regelbundet återkommande program på bägge Sibbobiblioteken. Broschyren med höstens evenemang finns att få på biblioteket och kan också läsas elektroniskt på bibliotekets webbsidor.