Fartdårar blev av med körkortet i östra Nyland

Polisen uppger sig ha tagit ett flertal körkort på grund av mycket höga hastigheter, också i Borgå.

Det soliga och torra vädret har enligt polisen lett till vårkänslor i trafiken. Under veckoslutet, mellan den 17 och 19 april, uppmättes mycket höga hastigheter på såväl huvudleder som mindre vägar.

Polisen uppmärksammar saken i ett pressmeddelande, där man skriver att polisen noterade totalt åtta fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten i Borgå, Hyvinge, Vanda och Mäntsälä. I Hyvinge uppmättes till exempel 245 km/h på motorvägen, medan en annan person körde 164 km/h på ett område med en begränsning på 60 km/h.

Totalt 24 förare blev av med körkortet under veckoslutet.

– Åtta misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, medan sexton misstänks för allvarlig likgiltighet för trafiksäkerheten, säger överkommissarie Timo Leppälä i ett pressmeddelande.

– En del av dessa förare orsakade dessutom fara genom att åka på bakhjulet med motorcykeln, medan en del saknade körkort, tillägger han.

Enligt polisen har de grövsta av dessa fallen ägt rum i Borgå. På Nestevägen, där begränsningen är 60 km/h, uppmättes till exempel 102 km/h.

Polisen lyckades också få stopp på tre rattfyllerister.

De höga hastigheterna begränsades inte till veckoslutet, tillägger man i pressmeddelandet. Polisen tog i början av veckan hand om ytterligare 23 körkort.

– Fenomenet upprepar sig nästan varje vår, och polisen efterlyser tålamod för förare i såväl bilar som på motorcyklar. Höga hastigheter kan ha mycket allvarligare konsekvenser än böter eller att förlora rätten att framföra fordon, säger Leppälä.

Mer läsning