Fart och skoj på hästjippo vid travbanan

STÅTLIG. Ponnyhingsten Kaurialan Kille körd av Emma Tuominen kommer att leda in de små Shetlandsponnyerna på banan när det är deras tur att tävla. Bild:

Det blir explosiv fart i lite annorlunda tävlingar på travbanan i Borgå på söndag. Speed racing är en publikvänlig gren, och för de mindre finns både käpphästar och husdjur att beundra.

Travhästar, käpphästar, ridhästar och ponnyer, men också husdjur, försäljning och lite kändisar blir det då Borgå Hästvänner ställer till med Farttrav, eller Vauhtiravit som evenemanget heter på finska.

Speed racing, som går över en kort sträcka, är en publikvänlig tävling där ekipagen startar sida vid och tävlar i snabbhet över en kort sträcka – för ponnyer 150 meter och för hästar 250 meter. De två snabbaste i varje heat går till final. Klockan 13.35 börjar uttagningsheaten i speed racing och flera av de främsta kuskarna i landet deltar, antingen i sulkyn eller ridande i Montéstarterna, det vill säga travridning. Shetlandsponnyer, varmblod och kallblod tävlar särskilt.

Uppvisningar

Käpphästar är mäkta populära i dag och på programmet står också en uppvisning med käpphästar. Efter den kan alla barn i åldern 1-6 inta målrakan på banan med sin egen käpphäst. Arrangörerna lovar ett pris till de tvåhundra första som är med.

Mera käpphästar blir det på ridplanen i Kokon från klockan 13.30 då käpphästtävlingarna börjar. På plats finns käpphästclownen och en riktig veterinär som lovar utföra en veterinärkoll på barnens egna käpphästar.

Barnen kan också bekanta sig med alpackor, minigetter, lamm, marvin och åsnor. Det ordnas också ponnyridning och under dagen blir det uppvisning med Lucitano-hästar och med islandshästar. Den ståtliga friserhingsten Maurus visar också upp sig.

Det är inte bara hästar som kommer. En av landets mest erfarna kuskar, Kari Rosimo, kör Remu Aaltonens och Riitta Väisänens hingst Erikasson, som två gånger blivit travkung. Hingsten finns på plats tillsammans med sin tränare Bella Varjonen.

Det är fritt inträde till evenemanget som är för hela familjen. Mera information finns på föreningens Facebook-sida.

Söndag 28.8 klockan 12-16.30, travbanan i Borgå, Lappnäsvägen 12.