Fars med skrattgaranti

HEJVILT. Lögner och försäkringsbedrägeri. Paret Roland (Antti Varjola) och Julia (Anu Hakanen) får det hett om öronen i farsen Kunnon komedia. Bild: Joni Villanen

När farsen Kunnon komedia kör på med överväxeln i ska man nog vara kemisk fri från humor för att inte drabbas av en skrattattack. Varning: surkarter göre sig icke besvär.

Kunnon komedia

Teatterikuumes fars på föreningshuset i Gammelgård.

Manus: Dave Freeman.

Regi: Tarja Hitunen.

I rollerna: Alex Andersson, Anu Hakanen, Richard Lindroos, Maija Niemi, Päivi Saarhelo, Mia Salonen, Antti Varjola.

Scenografi: Amisto & Tarja Hiltunen.

Dräkter: Arbetsgruppen.

Ljud & ljusplanering: Jani Laamanen.

Premiär: 29.10.

Speltid: ca 2 t 20 min. inkl. paus.

Visas ännu 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 och 27.11. kl. 18 i Gammelgård, Karsbyvägen 112 samt på Kulturhuset Grand 2 och 3.12, kl 19.

Dave Freeman (1922–2005) var mannen som tillsammans med Benny Hill skrev manuset till Benny Hill Show. Han var också entertainer inom brittisk film och radio, men lämnade dessutom avtryck som en farsens mästare på teaterscener även i vår närregion. Bland annat sågs hans skrattpiller i Hammars under 1990-talet, 2013 sattes pjäsen Aldrig i livet upp med amatörteatern Rampfeber i Vanda och 2015 var det Postbackens sommarteater som stod i tur att roa publiken med samma fars.

Nu är Aldrig i livet tillbaka, den här gången på finska med titeln Kunnon komedia (Dummy Run). Farsen lyser just nu upp höstmörkret på föreningslokalen i Gammelgård (Vanhamoisio). Regissören Tarja Hiltunen, som blev förtjust i Dave Freemans Key for Two med samma ensemble i Gammelgård för något år sedan, har nu med en delvis förnyad besättning fått farsens alla byggstenar att falla på plats i Kunnon komedia.

Komedier och farser är säkra kort på amatörteaterscenerna: skådespelarna får rätt fria händer att skruva till handlingen med både situationskomik och galenskaper. Kunnon komedia är en mycket roande pjäs om lögner och försäkringsbedrägeri. Den fungerar både som förväxlingskomedi och fars, men också som en föreställning fylld av galna infall och tokiga idéer som kunde vara sanna.

När det körs med gasen i botten krälar en trämaskexpert och en rörmokare kring golven, ett lik ligger under svepelse, en kamel har drunknat i simbassängen och en blottare har skrämt slag på damerna. Inte undra på att polisen är lika bortkollrad som de flesta andra i pjäsen.

quote text="Komedier och farser är säkra kort på amatörteaterscenerna."]

Vimsigt hälsohem

Handlingen utspelas en midsommarafton på ett hälsohotell, drivet av den tidigare försäkringsförsäljaren Roland (Antti Varjola) och hans fru Julia (Anu Hakanen). Företaget fungerar med de försäkringspengar man fått när Julias tidigare man, kvinnotjusaren och skojaren Sidney (Alex Andersson) gått hädan.

För Roland har livet, om inte slutat, så åtminstone gått i stå. Han gillar inte att driva på folk och mata i dem kaninmat. Allra minst vill han agera slagpåse för sin ampra svärmor Olivia (Päivi Saarhelo) som har ett hat-kärlek förhållande till svärsonen, när hon blandar sig i allt på hälsohemmet.

Och ingenting blir lättare när Sidney bestämmer sig för att manifestera sig i de levandes skara, på samma gång som hustrun till Rolands tidigare chef på försäkringsbolaget, Vanessa (Maija Niemi), också checkar in på hälsohotellet.

quote text="Kunnon komedia fungerar både som förväxlingskomedi och fars."]

De första alarmklockorna klämtar stadigt på. På hotellet irrar också en först utsvulten men småningom allt mer berusad Hooper (Richard Lindroos) omkring. Denna motvilliga unga bantare hatar morötter men hittar både kex och öl och tillbringar därefter en stor del av sin tid med att äta och dricka i garderobens mörker, när han inte vimsar omkring på hotellet. Också en kvinnlig poliskonstapel (Mia Salonen) knackar på och blir ofrivilligt indragen i en härva där ingen har koll på vem som är vem och allt är virrigt värre.

Rätt attityd

Med vetskap om att repetitionerna pågått sedan i somras och att ensemblen skrattat halvt ihjäl sig under övningarna förvånar det inte att attityden är den rätta. Replikerna löper som smort och timingen är klockren. Bara man har tålamodet att komma över inkörningsfasen blir Kunnon komedia en fars som tar tittaren med sig in i skrattets mest högljudda environger.

Antti Varjola arbetar upp sig bit för bit och blir till sist en av skådespelets roligaste karaktärer, utmärkt assisterad av de övriga. Veteranen Päivi Saarhelo spelar på och går ibland över gränsen till överspel, men i det här sammanhanget får hon godkänt och blir en av farsens bärande element.

quote text="Replikerna löper som smort och timingen är klockren."]

Anu Hakanen som hotellägarhustru är lika ljuv som virrig. Maija Niemi har litet vassare tänder och en viss misstänksamhet som får de övriga skyldiga att ana en längre fängelsevistelse på grund av försäkringsbedrägeri, medan polisen Mia Salonen är just så barsk men ändå bortkollrad som manuset tillskriver henne. Skojaren Alex Andersson roar på i ett flertal helknasiga roller medan Richard Lindroos sist och slutligen också får bra fason på farsens onödigaste rollkaraktär.

Om inte en avstickare till Gammelgård tilltalar så passa på när Kunnon komedia visas på Grand i början av december. Litet skratt mitt i julens allvarligaste köphysteri känns enbart befriande.

Egil Green

Mer läsning