Färre arbetslösa, flera lediga jobb

HJÄLPER ATT HITTA JOBB. Jaakko Westerlund, Niclas Tåg och Heidi Seppinen-Wiksten uppmanar arbetssökande och arbetsgivare att pricka in tidpunkten för Donfabriken i sin kalender. Bild: Helén Kurri

De östnyländska sysselsättningssiffrorna för november ser bättre ut än på länge. På Arbets- och näringsbyrån hoppas man att trenden håller i sig.

Den färska sysselsättningsstatistiken för november är så pass positiv att Niclas Tåg, servicechef på Arbets- och näringsbyrån i Borgå vågar hoppas att det börjar se ljusare ut på arbetsmarknaden. Arbetslösheten i Östnyland ser ut att äntligen sjunka.

– Jämför man med samma tid förra året är det nästa två procent färre arbetslösa arbetssökande. Färre unga är arbetslösa och det bjuds ut flera jobb.

Så småningom verkar ekonomin återhämta sig och det avspeglar sig också på arbetsmarknaden. Dessutom har inte effekterna av det omtvistade konkurrenskraftavtalet inverkat. Niclas Tåg spår att i bästa fall stärker avtalet den positiva trenden.

Däremot har andelen långtidsarbetslösa ökat, och lite mer bland kvinnor än bland män. Som långtidsarbetslös räknas en person som varit arbetslös utan avbrott i 12 månader eller längre. En orsak är att många arbetsuppgifter har upphört att existera, men också de frekventa samarbetsförhandlingarna inverkar. För äldre anställda som närmar sig pensionsåldern är det svårare att skola om sig och få nytt jobb.

Lättast hittar man jobb om man är beredd att arbeta med telefonförsäljning och marknadsföring med provisionslön. Men det finns också lediga arbeten inom branscher som renhållning, logistik och lager.

– Listan över lediga jobb har blivit längre, i den ingår såväl kortare anställningar som fasta jobb. Lättast hittar man jobb om man är beredd att arbeta med telefonförsäljning och marknadsföring med provisionslön. Men det finns också lediga arbeten inom branscher som renhållning, logistik och lager, säger Niclas Tåg.

Tredje gången för Donfabriken

I februari är det dags för jobbsökarmässan Donfabriken, som arrangeras i Konstfabriken för tredje gången. Mässan är ett samarbete mellan Arbets- och näringscentralen, Posintra och Borgå stad. Förra året lockade Donfabriken fyratusen besökare och ett sjuttiotal arbetsgivare och läroinrättningar. Evenemanget på god väg att bli Nylands största mässa där arbetssökande och arbetsgivare matchas med varandra. Konferencierer är Noora Karma och Aku Hirvonen, radiokanalen Energy deltar också och eventuellt har man ytterligare något spännande att bjuda på i programväg. Företag som har utrustats med färgglada ballonger på mässan signalerar att man erbjuder sommarjobb för unga under 18 år.

– Mässan arrangeras i februari med tanke på den gemensamma antagningen och sommarjobbsäsongen. På Donfabriken kan man bekanta sig med olika läroinrättningar, säger Jaakko Westerlund, serviceförman på Arbets- och näringscentralen i Borgå.

Niclas Tåg påpekar att mässan är öppen för alla som söker jobb eller studieplats.

– Vi vill inte profilera mässan som enbart för unga, utan vi vänder oss till arbetssökande i alla åldrar, även om det på mässan bjuds ut en hel del sommarjobb.

FÖRRA ÅRET. Så här såg det ut förra året på mässan Donfabriken. Bild: Pia Vuorio

Under förra årets mässa bjöds tusen arbetstillfällen ut, både tidsbundna och fasta anställningar. Även om arbetsavtal inte nödvändigtvis knyts direkt på platsen, så har arbetsgivare och arbetstagaren åtminstone hunnit prata med varandra.

– Under mässan får besökarna en bättre uppfattning om vilka möjligheter till arbete och studier det finns, säger Jaakko Westerlund.

Fila på din cv

CV-kliniken är ett populärt inslag på mässan. I kliniken får man hjälp med att göra en slagkraftig och informativ cv. Konkurrensen om de lediga jobben är stor och arbetsgivarna har möjlighet att välja. Därför lönar det sig att satsa på en bra cv och ett gott första intryck. Under mässan får man också veta hur det går till att starta ett eget företag.

Är du arbetsgivare och vill delta i mässan finns det ännu möjlighet att haka på. Kriteriet är att man faktiskt har ett behov av att rekrytera arbetskraft.

Nästan 2 procent färre arbetslösa arbetssökande än året innan.

Andelen långtidsarbetslösa ökade med över 6 procent.

Över 4 procent färre arbetslösa unga.

Över 17 procent fler lediga jobb.

På jobbsökarmässan Donfabriken den 7 februari matchas arbetssökande och arbetsgivare ihop.

Mer info: www.porvoo.fi/duunitehdas

Mer läsning