Färgglatt gäng rör till det i ny barnbok

DUON BAKOM BOKEN. Äkta paret Jenni Tuominen och Jukka Pylväs har samarbetet även tidigare inom ramen för olika konstnärliga projekt. Nu är Borgåborna aktuella med barnboken Jengi siististi sotkussa. Bild: Robin Halttunen

Jengi siististi sotkussa heter Jenni Tuominens och Jukka Pylväs pinfärska barnbok. Storyn är medryckande och de läckra illustrationerna locka också familjens minsta att haka på äventyret.

– Det hela började egentligen i samband med ett projekt som jag gjorde för Marimekko för några år sedan. Det uppstod en del extra material, säger konstnären och illustratören Jenni Tuominen. Man kan kalla bilderna kringprodukter som aldrig kom att användas för någonting.

För lite mer än ett år sedan råkade Tuominen träffa några representanter för förlaget Etana Editions, som specialiserat sig på att ge ut färgglada barnböcker av god kvalitet, och det blev tal om att eventuellt samarbete kring en bok. Mötet resulterade i ett till möte där Jenni Tuominen visade sina illustrationer och projektet fick tummen upp.

– Det är enormt arbetskrävande att få till en barnbok och jag pratade med min man och föreslog att vi skulle göra projektet tillsammans, säger hon och nickar åt Jukka Pylväs, grafiker och illustratör.

Vi träffas i Jenni Tuominens arbetsrum i Konstfabriken och duon berättar om hur Jengi siististi sotkussa riktigt kom till. Illustrationerna, det vill säga en rad coola figurer, fanns redan men målet var att skapa en lockande story och en helt egen värld för djurkaraktärerna att existera i.

Bildbaserad

– Vi byggde upp helheten kring bilderna och formade en berättelse som vi tycker är viktig, säger de.

Jenni Tuominen och Jukka Pylväs har också tidigare arbetat mycket tillsammans, och det föll sig naturligt att kasta runt idéer och så småningom skapa en stomme för figurerna i det fiktiva Jengilaakso, gängdalen, där äventyret utspelar sig.

Vi byggde upp helheten kring bilderna och formade en berättelse som vi tycker är viktig.

– Karaktärerna var oemotståndliga och det väldigt roligt att fundera ut vad som skulle hända då de träffas, säger Pylväs.

Storyn är medryckande. Det börjar med att dagslunken rubbas då någonting går fel på konservfabriken och leveranserna av fisk och ost når fel mottagare. Det är rätt läge för nytänk, och allting slutar gott – med en samling mätta och belåtna Jengilaakso-bor som vågat smaka på någonting nytt.

Mattankar

– Ett av bokens teman är att uppmuntra till tankar om vad vi stoppar i oss och varifrån maten egentligen kommer, säger Jukka Pylväs.

Illustrationerna har krävt mycket arbete i och med att de är byggda med collageteknik. Till exempel morrhår, pupiller, nosar och små osthål är alla separata bitar som har skannats in var för sig och sedan fått bli figurer, bilder eller hela uppslag på dataskärmen. Det handlar om handarbete i allra högsta grad.

GLATT GÄNG. Det är en samling färgglada och färgstarka djurfigurer som beger sig ut på äventyr i barnboken Jengi siististi sotkussa. Bild: Robin Halttunen

– Det är mycket arbete men de enskilda bitarna gör att man får fram exceptionellt klara färger, förklarar Jenni Tuominen. Resultatet blir en helt egen stilhelhet.

Impulsiv helhet

Jengi siististi sotkussa är också en färgklick från början till slut: Räppi-Hiiris röda mössa lyser klart, knallgula ostar rullas upp på lastarmåsarnas gröna lastbil och Jatsi-Kissas orangea byxor sticker ut i stadsbilden.

Ett av bokens teman är att uppmuntra till tankar om vad vi stoppar i oss.

– Både berättelsen och bildvärlden är impulsiv, säger Jukka Pylväs.

Det kan hända att Jenni Tuominens och Jukka Pylväs fantastiskt färgglada gäng får uppleva flera äventyr i bokform. Figurerna har potential, även var för sig, och möjligtvis blir det fler berättelser i en miljö som andas barndomsnostalgi – med trådtelefoner och åttiotalsbandspelare.

Före det gör barnfamiljer och andra barnasinnade skäl i att ta sig en spännande tur till sexarmade Kalmaris konservfabrik och med egna ögon se vilken röra som skapas. Det har i varje flera lokal daghem hunnit göra: Jenni Tuominens och Jukka Pylväs har levererat några exemplar av boken rätt till den tilltänkta publiken.

– Vi skickade också med lite underlag för pyssel och gjorde papperskort med bokens figurer för barnen att inspireras av.

För mera nyheter om gänget i Jengilaakso kan kolla in bokens Facebooksida som hittas med sökordet Jengi siististi sotkussa.