Pärlhalsbandsprydd Runeberg inspirerar lördagens Pridefest

PRIDE. Någon har hängt ett pärlhalsband på Runeberg. Så här inför Prideveckoslutet passar det bra att alla får vara just så kvinnliga och manliga som det känns bäst. Bild: Kristoffer Åberg

På lördag marscheras det under regnbågsflaggor när Pridefestivalen ordnas i Borgå. I år går paraden en ny rutt.

Prideevenemanget är en högtid för hbtiqrörelsen och en folkfest. Dagen inleds med en sagostund där Madame de la Menopaux, alias Kim Gustafsson, läser en saga i Grand klockan 10. Efter sagostunden ordnas det ett Pre–Pride mingel i Grand med början klockan 11 fram till paraden.

Paraden startar från Borgå torg klockan 12. Rutten går från torget genom Runebergsesplanaden, över Alexandersgatans bro och vidare till det gamla artillerimonumentet. Sedan fotsätter paraden genom Ågatan i Gamla stan till Lundagatan för att slutligen komma fram till festen i Stadsparken klockan 13.00. Festen fortsätter till klockan 18.

index="2"]

Kim Gustafsson fungerar som programledare under evenemanget. Under dagen kommer det bjudas på livemusik av banden Eemeli, Machiane, Mitka Kitka och Lee Angel. Mr. Gay Finland, Konsta Nupponen och Miss Gay Finland Lotta Jäppinen intervjuas.

Lördagen den 17 augusti.

Paraden startar klockan 12 från torget.

Festen i Stadsparken börjar 13.

Efterfesten i Aatos börjar klockan 18.00.

Priset är 5 euro vid dörren, eller 3 euro i parken.

För de riktigt festsugna ordnas det en efterfest i Aatos Cafe. Där kan besökarna mingla, njuta av goda drycker och uppleva en burlesk show. Bland annat Irene, Mindy Mad Magnolia och Miss Tiny Joy kommer att uppträda och Lady Misty May fungerar som programledare.

Som Stagekitten fungerar Nana Sweet Liqurice. Det här är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med burlesk scenshow.