Fansen jobbar för högtryck: Bandyguldet ska stanna i Borgå!

GRÖNOCHVIT. Kenneth Ek ser fram emot lördagens guldmatch i Borgå. Bandyligan kulminerar på bästa möjliga sätt, med final på Akilles hemmaplan med ärkefienden Veiterä som motståndare. Bild:

De grönvita bandyfantasterna går som på nålar inför bandyligans final på hemmaplan på lördag. Förväntningarna är minst sagt höga: nu ska det äntligen bli slut på 35 år av guldtorka.

Akilles bandymanskap har gjort sitt. Platsen i bandyligans final säkrades med tre klara matchvinster mot Kampparit från S:t Michel, och eftersom grönvitt också parkerade sig i grundseriens tabelltopp spelas bandyfinalen 2020 på bollplanen i Borgå.

Akilles har nosat på bandyguldet redan i några års tid, och gulddrömmen hägrar hetare än någonsin när finalen från tre år tillbaka upprepar sig: Akilles möter Villmanstrandlaget Veiterä på hemmaplan. Bandyfantasterna hoppas förstås att reprisen stannar där, vid lagparet och vid planen. Senast snuvade gästerna nämligen Akilles på hemmaguldet, och den maran våga fansen knappt nudda vid ens i sina djupaste tankar.

Borgå Akilles och Veiterä från Villmanstrand möts i finalen i årets bandyliga.

Finalmatchen spelas den 14 mars med start kl. 18 på Bollplanen i Borgå. Portarna öppnas kl. 15.30

Biljetter à 20 euro fås i förköp på Borgå Fiskhus och Skobox till och med den 13 mars kl 17.

Medaljdrömmen lever

I stället fokuserar man på medaljdrömmen, på att heja fram Akillesspelarna till guld, på hemmaplan, på lördag. Biljetterna till finalen har rykande åtgång sedan försäljningen inleddes i fredags, och medan fansen laddar upp med varma kläder och hejarop så har arrangörerna fullt upp. Genast efter att finalplatsen säkrades förra veckan satte klubbens aktiva i gång med att arrangera den kommande guldfesten i gång.

Med mindre än en vecka kvar till finalen är det arbetsfyllda dagar som väntar för de frivilliga som ska göra bandyfinalen till en stor folkfest.

Omfattande arrangemang

ARRANGEMANG. Målet är att 5 000 bandyentusiaster ska sluta upp i Borgå lördag. Kenneth Ek hoppas att så många frivilliga som möjligt sluter upp i talkoarbetet som föregår finalen. Bild:

– Vi inledde jobbet redan lite tidigare, då det började luta mot final på hemmaplan, säger Kenneth Ek, som leder arrangörsstaben bakom finalmatchen, i ett pressmeddelande. Det är en hel del som ska ordnas på en kort tid, men som tur är har vi erfarenhet av finalarrangemangen år 2017 så vi börjar inte helt från noll.

Målet är att göra finalen 2020 till alla tiders final. Läktarkapaciteten på bollplanen ska ökas till 5 000 platser.

– Målet är att alla 5 000 platser ska vara fyllda på finaldagen, säger Ek. Vi vill göra finalen till en folkfest för bandyfolket och Borgåborna. Vi hoppas att alla sluter upp, mangrant, och hejar på laget och njuter av stämningen. Klä er gärna i Akilles färger, säger Kenneth Ek.

Grönvita hjärtan

Runtomkring isen byggs det försäljningsstånd, utskänkningsområden, VIP- tält och annan kringservice som ska göra finalen till en veritabel folkfest. Livemusik finns också på programmet. På onsdagen börjar det fysiska jobbet, bland annat med att bygga ihop läktare, och många frivilliga med grönvittklappande hjärtan har anmält sig som frivilliga.

Målet är att alla 5 000 platser ska vara fyllda på finaldagen.

– Det är vi tacksamma för, men flera händer behövs. Alla är välkomna.

Kenneth Ek tipsar om att det på onsdagen, 11.3 kl. 18, ordnas ett möte för intresserade frivilliga på Linnajoen koulu. Där går arrangörerna igenom finaldagens händelser i detalj.

– Det har gått 35 år sedan Akilles senast tog hem bandyguldet och det är verkligen dags att få fira guld igen. De senaste åren har vi varit snubblande nära flera gånger, den här gången ska vi vinna!

För dem som inte har möjlighet att följa med guldkampen på första parkett finns det tröst: Finalmatchen sänds live på Yle Arenan.

Den här gången ska vi vinna!

Mer läsning