Familjernas trädgård startar i maj

BROCCOLI. Bland annat kål av olika slag, sallad, lök, gurka och olika örter står på odlingsprogrammet i Familjernas trädgård. Bild: Emilia Nyberg

Tjugo familjer ges möjlighet till ledd koloniträdgårdsverksamhet i Gammelbacka i sommar.

Förra sommaren inleddes projektet med Familjernas trädgård på odlingslotterna vid Ängsstigen i Gammelbacka. Erfarenheterna är goda och projektet fortsätter i år. De tjugo familjer som först anmäler sig kommer med i verksamheten med två träffar per vecka i juni och augusti och en träff i veckan i juli.

Familjerna får tillsammans odla ekologiskt i 36 upphöjda odlingsbänkar omgivna av perenner.

Man strävar efter ett mångsidigt urval av odlingsväxter, olika sallader, rädisor, zucchini, morötter, lök, kål, gurka, jordgubbar och örter. Skörden delas mellan familjerna.

En trädgårdsmästare kommer att handleda familjerna, som utom goda råd om ur man får den bästa skörden också ger tips om hur man bäst kan använda grönsakerna och örterna i matlagningen.

En barnledare sköter om att familjerna yngsta får leka och bekanta sig med naturen i omgivningen. Odlingssäsongen avslutas med en skördefest.

Det är Borgå koloniträdgårdsförening tillsammans med den finska församlingen och Mannerheims Barnskyddsförbunds Nya Borgå-avdelning som arrangerar koloniträdgårdsklubben för familjer.

Anmälningar till klubben tas emot på klubben Facebook-sida, Perheiden Puutarha. Anmälningstiden avslutas den 12 maj. Klubbavgiften är 40 euro per familj.

Mer läsning