Familjeföretaget inreder riksdagen

KÄRLEK TILL SNICKRANDET. Leo Haapatalo grundade snickarföretaget Haapatalo på 1970-talet. Sonen Kim Haapatalo tog över som chef år 2010. Bild: Kristoffer Åberg

Snickarföretaget Haapatalo i Borgå har i snart 40 år slöjdat allt från kontorsmöbler till dörrar och bastuinredning. En av de återkommande kunderna är Finlands riksdag.

Kärleken till snickrandet. Så lyder orsaken till att Leo Haapatalo på 1970-talet grundade sitt eget snickarföretag i Borgå. I början var snickrandet bara en sidosyssla – under företagets första år arbetade Haapatalo också som slöjdlärare i Gammelbacka högstadium. Men med åren växte snickeriet som i dag har kunder både i Finland och utomlands.

HANTVERKET I CENTRUM. Haapatalo har bland annat slöjdat möbler till Finlands riksdag, Borgå gymnasium och biosalonger runtom i Finland. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag har alltid haft lätt för att snickra och redan som liten pojke tyckte jag om att göra det. Sedan undervisade jag i slöjd i många år, säger Haapatalo.

Snickeriet på Majbergsvägen i Borgå består av tre större hallar. Här finns maskiner så gamla som trettio år och så unga som ett halvt år. På snickeriet jobbar vanligtvis fem eller sex personer.

– Snickeriet har utökats i flera olika omgångar. Den nyaste delen byggdes för tio år sedan.

Sonen Kim Haapatalo är chef för företaget i dag eftersom pappan gick i pension år 2010. Han har vuxit upp med snickeriet och säger att han arbetade där redan i skolåldern.

– Jag började officiellt arbeta här år 2005, men jag har nog alltid varit i snickeriet på min fritid och jag kommer ihåg när det byggdes.

Flera upp- och nerförsbackar

Haapatalos snickeri har under åren haft relativt jämn tillväxt, men när Finland genomgick recession på 1990-talet var det enligt företagets hemsida "en kamp mellan liv och död".

– Då minskades personalen från över tio personer till två. Det var tufft, säger Kim Haapatalo.

Det tog ungefär fyra år innan företaget började växa igen. I dag ser läget rätt så stabilt ut, men finanskrisen år 2008 och det nuvarande ekonomiska läget har givetvis satt sina spår.

– Det har varit några svåra år men nu ökar beställningarna igen. Vi går i en positiv riktning, säger Haapatalo.

– Prisnivån är egentligen ett större problem. Det finns alltid jobb, men prisnivån är svår att påverka och den är ganska låg nu.

Bygger för riksdagen

På snickeriet slöjdas allt från möbler till dörrar och lister. Haapatalos produkter hittas bland annat i Borgå gymnasium, Borgå sjukhus och i olika kontor i Östnyland. En annan stamkund är Finlands riksdag.

– Vi började snickra möbler till riksdagen redan år 2007. Sedan dess har vi tagit emot beställningar direkt från dem. Det handlar då främst om olika förhandlingsbord och möbler, säger Haapatalo.

Den viktigaste beställningen firman tagit emot kom dock från tidigare telefonoperatören Radiolinja i Esbo.

– Då handlade det om femhundra dörrar och nästan fyrahundra fanerskivor. Vi skaffade en ny maskin också för arbetet, säger Haapatalo.

Avståndet till beställaren spelar ingen roll för firman. De har snickrat möbler till många Biorex biosalonger runtom i Finland, bland annat i Rovaniemi och i Torneå. Leo Haapatalo säger att det viktigaste är att ha bra kontakt med kunderna och upprätthålla den kontakten.

Kim Haapatalo tror också att det är hantverket som skiljer företaget från mängden.

– Vi gör till exempel alla fanerskivor för hand så att de lämpar sig för slutprodukten. Jag tror också att vi har en annan delaktighet än andra.

Mer läsning