Familjefäder renoverade hus för knarkpengar

RENOVERINGSPENGAR. Männen hann skörda sex gånger innan de blev fast. Bild: Polisen

De fyra männen fick en i sitt tycke briljant idé, skriver narkotikapolisen i Helsingfors. Männen köpte ett slitet hus i Borgå och började odla och sälja kannabis för att finansiera renoveringen.

Det gick inte som i Strömsö, inleder narkotikapolisen sin beskrivning av ett lite bisarrt fall i Borgå.

Händelserna kretsar kring fyra normala män med karriär, familj och ingen märkbar kriminell bakgrund. Två av dem hade ändå som hobby att odla cannabis, och därifrån kom idén: de bestämde sig för att köpa ett slitet hus på något lugnt och avlägset ställe, men ändå nära Helsingforsregionen. Planen var att starta en cannabisodling och finansiera renoveringen av huset med pengarna. Sedan skulle de sälja huset, och därmed tjäna lagliga pengar.

Huset hittades i Borgå, och två av männen fick ett banklån på 50 000 euro för att köpa det slitna huset.

Polisen kom ändå männen på spåren, och nu skriver narkotikapolisen om fallet på sin blogg. De skriver vidare att det ännu blev lite pengar över för att köpa plantor av cannabis sativa och lämplig odlingsutrustning.

De första plantorna odlades i det nyköpta huset, och efter några månader kunde de sälja sin första skörd via en av männens kontakter. Alla inkomster gick direkt till renoveringen och för att starta ytterligare en odling. En av männen skötte pengarna, en var bokförare, två skötte försäljningen.

I början gick det också bra, skriver polisen: man renoverade taket, målade väggarna, lät borra en brunn och förnyade stuprännorna.

Totalt hann männen skörda sex gånger, och myndigheterna räknar med att de tjänade mellan 90 000 och 100 000 euro på de totalt 8,6 kilogrammen som plantorna gav.

Till sist blev det lilla gänget fast efter att en av männen blev gripen för att ha odlat också hemma.

Helsingin Sanomat var först med att skriva om blogginlägget.

Mer läsning