Fågelholkar och djurhuvud

En liten fågelholk ur vilket en ögonglob kikar ut. Ett älghuvud som ädelt sticker ut ur väggen. Konstnärerna Nelli Nio och Paula Salmela bjuder på en smått surrealistisk tolkning av naturen i sin utställning i Vitriini fram till jul.

En vilja att göra ett lättsamt samarbete med ett gemensamt tema fick Nelli Nio och Paula Salmela att tillsammans skapa helheten Hem – Skog. Nio, som annars främst jobbar med akvarellfärger ville göra hantverk, vilket resulterade i skulpturer av vilda djur. Salmela å sin sida fokuserar vanligtvis på installationer, ofta i stort och platsbundet format. Hennes andel av utställningen består av kreativa fågelholkar – "moderniserade holkar", som hon själv beskriver dem.

Här finns en holk som ser ut som Darth Vader och ett björnhuvud med en ljusgirlang hängande ur sitt gap. En hare med glänsande ögon och en holk gjord av en kakform. En skaparglädje genomsyrar utställningen.

Lekfull samling

Nio och Salmela poängterar vikten av att kommunicera under arbetsprocessen. Under loppet av ett år träffades de båda konstnärerna regelbunden och samtalade. Båda hade en massa idéer som legat i skrivbordslådan och aldrig blivit förverkligade. Ur dem skapades riktlinjerna. Det skulle vara lekfullt. Naturligt, med återvinningsmaterial. Var och en skulle få göra sitt eget projekt och prova på något nytt, men resultatet skulle bli en berättelse om naturen och skogen.

FAKTA

Hem – Skog

Nelli Nios & Paula Salmelas utställning i restaurang Vitriini i Konstfabriken i Borgå.

Utställningen pågår till den 23.12.

I Salmelas fågelholkar finns referenser till 1900-talets surrealism, men de skrivs inte betraktaren på näsan. Nio å sin sida refererar främst sig själv i sina skulpturer föreställande djurhuvud. Björnen, haren, älgen – alla är de varelser som återfinns i Nios akvareller. Konstverken smälter in i Vitriini och kamoufleras av restaurangens tegelväggar, men när man väl lägger märke till skulpturerna stjäl de uppmärksamheten.