Factory fest lockade ett par tusen

NÖJDA. Onni Lappalainen och Ella Lohi är nöjda med festivalen. Bild: Lotta Åberg

Mycket välarrangerat med bra artister, men publiken hittade inte riktigt dit. Det är summan av stadens festivalsatsning.

Totalt omkring 2 000 besökare tog sig in på festivalen Factory fest som ägde rum på fredagen och lördagen. Det är en mindre besökarsiffra än staden hade hoppats på – och något som gjorde att området såg förhållandevis tomt ut.

Det var synd, för de flesta är överens om att det handlade om en ovanligt välarrangerad festival med bra artister och god mat.

Kanske fortsättning

Kulturproducent Katarina Broas säger på fredagen, strax innan portarna öppnas, att det har varit ett jättejobb att arrangera festen.

– Allt har gått bra hittills, vi hade inga problem som vi inte kunde lösa. Vi hoppas på 2 000 personer per dag. Men vi får se. Vi har marknadsfört på tv, radio, sociala medier, skyltar lakan och tävlingar. Allt som vi kunnat tänka oss.

Broas hoppas på att man lyckas skapa något motsvarande också nästa sommar, och då kanske i samarbete med de andra festivalarrangörerna i staden.

– Det finns andra aktörer som har funderat på att bygga en festival, och sådana som redan har erfarenhet. Kanske man kunde slå sig samman med folket från Popkalaset och Popfest.

Visionerna för nästa år börjar redan i det här skedet ta form. Redan i år tog många lokala förmågor kontakt och frågade om det skulle finnas plats på scenen. Med bara en scen var det inte möjligt.

– Vi kanske kan utvidga till flera scener. Rappare och sådana har kontaktat oss och sagt att de gärna vill uppträda.

Nöjda besökare

Bland fredagens festivalbesökare finns bland annat Onni Lappalainen och Ella Lohi. Paret har tagit sig till festen från Villmanstrand – specifikt för att se punkrockarna Disco Ensemble som snart lägger av.

– Vi hann inte få biljetter till avskedskonserterna, och så såg vi till vår glädje att de spelar här. Så vi köpte biljetter. Vi kör tillbaka ännu i kväll säger Onni.

– Själv har jag aldrig varit i Borgå. Det verkar fint, så vi ska nog komma tillbaka, säger Ella.

– Men jag har fina barndomsminnen härifrån, hakar Onni på. Brunberg i Gamla stan. Och så någon leksaksbutik som jag har vaga minnen av.

– Men också Von Hertzen Brothers intresserar. Vi är riktigt nöjda med artistutbudet.

I lounge-utrymmet på den inhägnade bollplanen sitter Pasi och Mammu Rauhala i säckstolar. Det visar sig att också de kommit specifikt för Disco Ensemble.

– Deras avskedsturné intresserar. Så jag ser kanske spelningarna också, säger Pasi.

Han ler.

– Vi kom från Lojo. Jag kanske kan nämna att jag är deras chef, säger han med ett skratt.

– Hela den här festivalen verkar bra. Det är avslappnad stämning. Det är lite synd att folk inte verkar ha hittat hit, säger Mammu.

Åldersgräns

På måndagen är Katarina Broas aningen besviken över det förhållandevis låga besökarsiffrorna. Hon påpekar ändå att det är ett nytt koncept, och att det kräver några försök innan ett evenemang hittar sin plats.

– Alla hade hoppats på fler besökare. Däremot är jag lite förvånad över de beslutsfattare som på Facebook sagt att de aldrig ens hade hört talas om evenemanget. Marknadsföringen var omfattande.

En del röster har påpekat att åldersgränsen på 18 kan ha påverkat besökarsiffrorna. Det är något man tar i beaktande när man eventuellt gör en fortsättning nästa år. Beslutet att hålla sig till åldersgränsen var ändå medvetet.

– Vi ville göra en bra festival för en vuxen publik, där man kan röra sig fritt på området och inte sitta inhägnad med sin öl. Men visst, åldersgränsen är något vi ska tänka på.

Mer läsning