ÖN testar: Vilken är den bästa jordgubbsglassen?

Sommarvärmen har avtagit en aning men glassen går fortfarande åt. Vi köpte jordgubbsglass från fyra av Borgås populäraste glassförsäljare och sammansatte vår egen glassjury på redaktionen. Ett krävande jobb, men någon måste göra det.

ÖN:s glassjury mitt i sitt arbete. Elin Lindberg, Lina Larsson, Pernilla Karlsson, Robin Repo, Emilia Tallberg och Helén Kurri.
Den första utmaningen, när det gäller glasstest, är att bestämma vilken smak glassen ska ha. Vår något kräsna testgrupp kom slutligen överens om att det är jordgubbsglass som ska testas. Ett neutralt men aktuellt val, då den inhemska jordgubbssäsongen är på sin höjd.
Vår glassjury består av Pernilla Karlsson, Emilia Tallberg, Lina Larsson, Elin Lindberg och Robin Repo. Chefredaktör Helén Kurri anmälde sig som jävig eftersom hon hade inhandlat glassen, men vägrade ändå avlägsna sig från bordet.
Juryn får framför sig fyra olika glassar, utan att veta varifrån de är köpta. Glassarna bedöms i tre enkla kategorier: Utseende, smak och helhetsintryck, på skalan dålig, medelmåttig, bra eller utmärkt.
De här jordgubbsglassarna testade vi: Vanhan Porvoon, Ingman lösglass, Ingman strut och zum Beispiels glass.
Två av glassarna, de från zum Beispiel och från Vanha Jäätelötehdas, är så kallad artesanglass medan de två andra är olika versioner av Ingmans "vanliga" jordgubbsglass.
Emilia Tallberg kommer in i leken med en klar strategi:
– Jag måste först smaka på alla, snabbt efter varandra. Annars blir det orättvist.
Det verkar sitta ett gäng riktiga konnässörer vid bordet: Alla genomskådar vilka av glassarna är artesanglassar.
– Den smakar nog mest av riktig jordgubb, resonerar Lina Larsson som ger sitt högsta betyg åt Vanha Jäätelötehdas glass. Hon använder adjektiv som krämig och mjuk när hon beskriver sin favorit.
Robin Repo är av samma åsikt.
– Den är verkligen supergod, är hans koncisa slutsats.

Smaken är som baken

Det finns ändå varierande intryck av glassarna i juryn. Ingmans lösglass väcker starka känslor åt båda hållen.
– Usch, den smakar tuggummi, säger Elin Lindberg.
– Nej den smakar ju bäst, invänder Emilia Tallberg.
Det är fortsättningen på det här lilla dramat som får tävlingens sekreterare att skrapa sig i huvudet.
Det visar sig att Lindbergs favoritglass är Ingmans strut, trots att hon hade föga gott att säga om lösglassen av samma märke.
– Det var sylten som avgjorde. Sylten lyfter glassen till nya sfärer, resonerar hon.
– Sylten är precis varför jag inte skulle köpa den, svarar Tallberg.
Pernilla Karlsson faller på strutens sida.
– Det är just sådan traditionell jordgubbsglass man vill ha.
Robin Repo och Lina Larsson avslöjades alltså som artesanglassälskande snobbar som utnämnde Vanha Jäätelötehdas glass som vinnare, medan resten av juryn inte kunde bestämma sig mellan lösglass eller strut. Men åtminstone fick alla äta glass på arbetstid, så slutligen fanns det inga förlorare vid bordet.

Läsarnas favoriter

På fredagen bad vi också våra läsare att utnämna sin favoritglass i ÖN:s Facebook-grupp. Det kom in en hel del svar. Här är några plock från fredagens inlägg:
Lasse Blomqvist: "Huvudsaken att det innehåller en hel del choklad, Super har jag mumsat ganska många redan denna sommar!"

Teta Selén
: "Hederlig vanlig vaniljglass och gärna med jordgubbar. Man tröttnar aldrig på vaniljglassen!"

Sofie Hansson-Sjöblom
: "Försöker varje sommar att prova nya smaker. Men om inget tilltalar mig så kan det nog bli nåt fräscht som mangomelon till exempel."

Christel Dahlström
: "Den finns inte mera men det var LOA:s körsbärsglass."

Kerstin Sannholm
: "Min egen hemmagjorda vaniljglass och krossade jordgubbar."

Emilia Josefina Westerlund:
"Fazer Choice hade en sommar för några år sedan ett havrekex, fylld med risglass och en drottningbärsnurra."

Överlag ser det ut som att vanilj, choklad och romrussin är de mest omtyckta smakerna bland de som svarade, men mint och olika frukt- och bärsmaker verkar också ha en trofast skara anhängare.

ANDRA LÄSER