Efter jul- och nyårshelgerna är januari traditionellt en månad då finländarna ger akt på sin alkoholkonsumtion. Traditionen med att ha en vit månad i januari har sina rötter på 1940-talet men Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete EHYT har låtit utreda hur finländarna nu för tiden förhåller sig till en alkoholfasta på en månad.
I början av 2022 uppgav 15 procent av alla finländska vuxna som använder alkohol att de hållit en vit januarimånad. Tidigare var det främst kvinnor och män i pensionärsåldern som valde att avstå från alkohol under januari, men nu är det allt vanligare hos kvinnor under 25 år samt hos kvinnor i åldern 35–49 år.
Nykterhet i olika åldersgrupper
Enligt undersökningen använder 32 procent av de 65 år fyllda inte alls alkohol.
Mest används alkohol i åldersgruppen 25–34 åringar.
En femtedel dricker alkohol 2–3 gånger i veckan eller oftare, varannan dricker 2–4 gånger i månaden och var femte högst en gång i månaden.
Största delen av dem som höll en vit januarimånad ändrade på sina alkoholvanor. Allt som allt 66 procent uppgav att de hade fortsatt att vara nyktra i februari eller minskat på sin alkoholkonsumtion.
Gammal kampanj
En vit januari ordnades första gången under fortsättningskriget 1942 som en kampanj för nykterhet och välmående på hemmafronten. Dåtida mediepersoner och journalister samarbetade för att ge kampanjen synlighet i tidningarna, och aktionen var framgångsrik.
Kampanjen fick ett uppsving på 70-talet då pappersfabriker använde kampanjen för att förbättra välmåendet hos sina anställda. Då valdes februari som kampanjmånad, eftersom det var den kortaste månaden under året. Deltagarna kunde få olika föremål som pris, till exempel glasfat och linneborddukar. Det har också ordnats ”huikaton huhtikuu” i april i samma anda.
Sedan 2012 har kampanjen marknadsförts av EHYT rf och Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete.
Källa: Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete