Fjortonåriga Beata Kuklova tecknar mönsterrikt och abstrakt

Mönsterrikt, abstrakt, kreativt. Det är bara tre sätt hur man kan tolka och beskriva fjortonåriga Beata Kuklovas konst. Beatas utställning Från råtta till orm kommer att hänga i kulturhuset Grands entré under februari månad.

Beata Kuklova är aktuell med en utställning på Grand under februari.
03.02.2023 12:55
Beata Kuklova var bara tre år gammal när hon började att teckna. För henne har konsten gått i släkten i det mångkulturella hemmet, där hennes mamma är finlandssvensk och pappan är tjeckisk. Det var föräldrarna och hennes storebror som inspirerade henne att rita. Hennes föräldrar har båda formgivarbakgrund, mamma fungerar som glaskonstnär medan pappa har studerat konst.
Allt började när nu 14-åriga Kuklova i skolan ritade på en pärm, och tyckte att det hon klottrat såg snyggt ut. Hon ritade konturer och fyllde i med olika mönster. Hon hade ritat olika detaljerade tuschteckningar som föreställer hurdan uppfattning hon har om djuren hon ritat.
– Jag vill inte arbeta heltid med konst i framtiden, helst gör jag konst vid sidan om mitt yrke.
Ett exempel på Beata Kuklovas konst.
Ofta är det när hon har tråkigt som hon får lust att skapa och inspirationen flödar. Hon går i en designgrupp där man får pröva på olika typer av konst, och hon har också gått i konstskola.
– Konsten fungerar som en motvikt till vardagen, och man har ett konkret bevis som inte förändras med tiden då man är färdig med ett konstverk. Det man ritar är en uppfattning av vad man sett i livet.
För Beata Kuklova ger konsten balans i vardagen. Hon säger att konstverk inte bara är en tavla eller en skulptur. Konsten går mycket djupare än så.
– Vi alla uppfattar världens konstverk på olika sätt baserat på vad vi upplevt i det förflutna och vilka känslor vi känt eftersom konst handlar om känsla, hur man känner i stunden och hur man själv uppfattar saker, säger hon. Man ska inte rymma från sina problem och känslor, då blir de bara större. I stället kan man uttrycka dem på ett skapande sätt.
Skribenten är prao på Östnyland.

ANDRA LÄSER