Det är coolt att synas

Reflexer i höstmörkret är en vanlig syn, i alla fall här i Finland. Men det är också vanligt att se människor utan en enda reflex på sig. Eller snarare, inte se dem.

Vi har snart kommit in i den period av året då det ständigt är mörkt ute. Varje morgon och kväll vandrar folk genom mörkret för att komma till sina destinationer; vuxna till sina arbetsplatser och barn och unga till skolan.
De som åker bil eller buss behöver inte bekymra sig lika mycket över ifall andra trafikanter kommer att upptäcka dem i tid som en ensam gångare. Speciellt unga som rör sig mycket i trafiken får ofta höra hur viktigt det är med reflexer. Mot förmodan väljer ändå många varje år att skippa reflexerna då mörkret börjar falla.
En del anser att det är töntigt att bära stora reflexer. Speciellt reflexvästar kan tyckas vara för stora och klumpiga, och dessutom täcker de stora delar av ytterrockarna.

Reflekterande huvtröja

Fastän alla barn får höra hur viktigt det är att man syns i trafiken redan från början i både hemmet och i skolan ser man betydligt färre ungdomar bära löst hängande reflexer. Det har i stället blivit allt vanligare med reflexer fastsydda i kläderna.
– Nu för tiden finns det kläder bestående av reflekterande tyg, säger Fatima Lafzayni, som går sitt första år i gymnasium.
– De ser helt vanliga ut, men då en lampa eller blixten från en telefon riktas mot tyget lyser det upp. Min bror Mohammed har en sådan huvtröja, fortsätter hon.
Mohammed går i högstadiet och har också från skolans sida blivit uppmuntrad att använda reflexer. För några dagar sedan delades reflexer i band ut och Mohammed berättar att eleverna fick ta så många de ville ha och hänga precis var de ville.
Fatima och Mohammed har släktingar i Marocko, och där används inte reflexer på samma sätt.
– Först och främst blir det inte lika snabbt mörkt i Marocko, först någon gång mellan åtta och nio på kvällen. Om människor bär reflexer är de precis som här fastsydda på kläderna, speciellt då på idrottskläder och skor. Reflexer säljs inte ens på samma sätt. Barnfamiljer där alla är klädda i reflexvästar är inte vanligt i Marocko. Det är egentligen en ganska trevlig syn, som de flesta här i Finland inte ens tänker på.

När slutar reflexer vara coolt?

Mycket är det en fråga om känslor och vad man tror är inne.
– Jag tycker det är gulligt då lågstadieelever bär en massa olika reflexer, säger Jessica Blomqvist, som också hon är en förstaårselev. Det är lite som med cykelhjälmar, då man går i sjätte klass ungefär blir det ocoolt att gå omkring med reflexer hängande i band från sina kläder.
– Men det är också gulligt på äldre, inflikar Fatima. Som liten kan man ha reflexer, sedan blir det konstigt och oacceptabelt, men som pensionär är det ingen som reagerar ifall man skulle gå klädd i stora reflexer.
Det handlar mest om hur reflexer presenteras för ungdomar.
– Om det finns reflexer färdigt på rockarna eller skorna, så använder man nog, säger Sandra Malmivuori. Alla kläder borde ha inbyggda reflexer, då uppmuntras man till att bära dem utan att ens märka det.
Reflexerna blir en del av klädesplagget och skymmer inte det. Det har blivit allt mer populärt med de vindtäta seglarrockarna i flera olika modeller, och de flesta av dem har någon form av reflekterande material.

Används mera i stan?

Folk slarvar mer med att använda reflex på landsbygden än inne i stan, i alla fall enligt Jessica Blomqvist.
– Där finns inte lika mycket bilar, så man behöver inte akta sig på samma sätt. Men jag tycker ändå att det är bra med reflexer och vi borde använda dem oftare där också, då människor som kör ute på landsvägarna inte förväntar sig att möta en ensam gångare i mörkret.
Jessicas klasskompis Emma Boberg rör sig mycket ute om kvällarna och har blivit noggrannare med att bära reflex.
– Nu för tiden är det lättare att jogga i mörkret då de flesta idrottskläder är utrustade med reflekterande material, tycker hon.
De flesta verkar inte ha något emot att bära reflexer, men det glöms lätt bort ifall man måste inskaffa dem skilt.

ANDRA LÄSER