Pargas skrävlade i somras: "Vi har den bästa Runebergstårtan" – nu avgörs det saftiga grälet i tävlingen om bästa tårtan

En första rond, där alla får delta, inleder årets uppsättning av bästa Runebergstårtan 2022. Sedan kommer en joker, och då blir det blodigt allvar.

Nu är det allvar. Årets bästa Runebergstårta ska utses i Borgå. Så här ser förra årets vinnare ut.
Den som anser sig vara Borgåbo – såväl proffs som amatörer – har chansen att delta i den första ronden i tävlingen om bästa Runebergstårtan 2022.
Den första uttagningen äger rum den 8 december, då deltagarna hämtar två tårtor till restaurang One vid Krämaretorget.

Finalen får överraskning

Under dagen väljs sju finalister. Men sedan dyker jokern upp: Arrangörerna har bjudit in en åttonde tävlande till finalen, närmare bestämt Fredrikastugan i Pargas. Nu frågar sig säkert någon: Varför Pargas och varför kommer de med direkt till finalen?
"Vi bestämde oss för att bjuda med Pargas, där Johan Ludvig Runeberg faktiskt träffade och förlovade sig med Fredrika, efter att ha läst i ÖN att Fredrikastugan i Pargas påstås baka den bästa Runebergstårtan", säger Lotten Suhonen, en av arrangörerna, i pressmeddelandet
”Förutom att vi som Borgåbor ju förstås är väldigt upprörda, så tycker vi att det är jätteroligt att bli utmanade. Därför vill vi naturligtvits bjuda med Fredrikastugan i vår lekfulla tävling, på samma sätt som Australien blev inbjudet till Eurovision Song Contest. Men vi hoppas ju förstås att våra bästa bagare ställer upp och försvarar Borgå. Vi kan ju absolut inte låta Pargas vinna", tillägger Suhonen.
Artikeln i fråga publicerades i Östnyland den 18 juni: Pargas utmanar Borgå: Vem har egentligen bästa runebergstårtan?

Utmana domarna

Finalen äger rum på restaurang One den 2 februari kockan 18. I år ordnas tävlingen några dagar före Runebergsdagen, så att även rikspressen hinner skriva om tävlingen inför Runebergsdagen, uppger arrangörerna.
Reglerna är följande: Tårtan ska kunna anses vara en Runebergstårta. Det betyder att den till utseendet och/eller smaken ska påminna om en Runebergstårta, enligt domarna. Men, som arrangörerna påpekar, man kan förstås utmana domarna och se var gränserna går.
"Förra året fick vi se både traditionella och experimentella versioner av Runebergstårtan. Vinsten kammades hem av en traditionell tårta, men som tvåa och trea hade vi mycket experimentella tårtor", säger Suhonen.
Mera om förra årets vinnare kan man läsa här: www.porvoonparasrunebergintorttu.fi.
Den som är osäker på om den kvalificeras som Borgåbo kan rådfråga arrangörerna som i sista hand får avgöra saken.

Årets Runebergstårta 2022

Domarna presenteras inom en nära framtid.
Priser: Vinnarna (guld, silver och brons) får ett inramat designdiplom samt evig ära.
Fas 1: Deltagarna levererar minst 2 tårtor till restaurang One (Krämaregatan 2, Borgå) den 8.12 2021 mellan kl. 15 och 18. Kontaktblankett finns på plats, ingen annan anmälning krävs.
Fas 2: Domarna väljer ut 7 finalister som kontaktas personligen senast den 15.12.
Fas 3: Finaltävlingen ordnas på restaurang One den 2 februari kockan 18. Finalisterna tar med sig 4 tårtor till finalen. Domarna smakar och kommenterar tårtorna. Efter en liten funderingspaus utlyser domarna vinnarna.
Arrangeras av Design Pour Vous, People’s Village och restaurang One.