Det blev bandyguld för Akilles damer: "Laget svetsades samman genast"

Akilles damer såg i till att det blev ett FM-guld i bandy för Borgåklubben i år. Finalen spelades på söndagen i Villmanstrand och efter lite dramatik lyckades Borgådamerna vinna över mångåriga mästaren Wiipurin Sudet.

Akilles bandydamer vann FM-guld. Nu är siktet inställt på följande säsong.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
06.03.2023 06:37 UPPDATERAD 06.03.2023 13:17
Att Akillesdamerna vann finalmatchen var lite överraskande men mycket roligt. Motståndaren Wiipurin Sudet från Villmanstrand har vunnit FM-guld nio år i rad men fick nu se sig besegrad av Akillesdamerna. Akilles vann med siffrorna 5-4.
– Vårt mål var att vi skulle kunna utmana Sudet redan i år, och det lyckades över förväntan, säger en mycket glad lagledare Johanna Peltokangas.
Peltokangas berömmer spelarna som verkligen gav allt under matchen.
– Alla gav sitt allra bästa och en av våra styrkor är att vi är ett sammansvetsat lag fastän vi har spelare från olika delar av landet, fortsätter hon.
Damserien i bandy är tills vidare ganska liten med endast fyra lag. Det var så sent som i höstas som Akilles fick ihop ett damlag, och utdelningen blev snabbt den bästa.
– Det har varit jämna matcher i serien och jag hade kanske tänkt mig att Villmanstrand-damerna inte skulle ge sig. Det här var en verkligt bra start för vårt damlag. Efter många års uppehåll blev det genast en guldmedalj, säger Akilles Bandys viceordförande Niklas Skog.
Akilles bandydamer vann FM-guld

Fler spelare behövs

Johanna Peltokangas brinner för dambandy och ser gärna att fler kvinnor hittar grenen. Akilles representationslag kom till i somras. Eftersom det endast finns fyra lag i damserien spelar också kvinnor från andra orter i Akilles lag.
– En del av våra spelare har spelat tillsammans tidigare, men laget svetsades samman genast, säger hon.
Just nu pågår förhandlingarna inför nästa säsong.
– Vårt mål är förstås att fortsätta och se till så nivån i damligan är så hög som möjligt, säger Peltokangas.
Hon ser gärna att intresset för dambandy växer så det kommer fler lag i serien.
– Det finns hobbylag för damer i både Helsingfors och Tammerfors, jag hoppas att de får ihop lag till nästa säsong.
För fler lag behövs fler spelare och Peltokangas välkomnar alla intresserade.
– Mitt hjärta är grönvitt, men dambandykretsarna är så pass små att vi alla känner varandra. Så om någon dam är intresserad och vill veta mera kan man ta kontakt med mig oberoende av var man vill spela, säger hon.
Akilles bandydamer vann FM-guld

ANDRA LÄSER