Matilda Svahn: Det kalla vädret skakade om Texas

Allmänna varningar, stängda skolor, uppmaning att hålla sig inomhus. Dagens kolumnist förbluffades över det stora pådraget när vinterstormen drog över Texas.

11.02.2023 09:59
Måndagen den 30 januari svepte en vinterstorm över Texas, som lämnade flera tiotusentals hem utan elektricitet och resten av landet orörligt. Skolor, butiker och restauranger stängdes och kaos tog över de isiga vägarna. Som finländare, och en som är van i att leva mitt i en snödriva flera månader, kändes allt den veckan överdrivet. Men i Texas är man inte van vid kallt väder, och farliga situationer kan lätt uppkomma.
Temperaturen hann inte ens sjunka till nollstrecket innan flera skolor i Texas hade stängt dörrarna för nästa dag. Alla elever uppmanades att stanna inomhus om det bara var möjligt. På eftermiddagen fick jag samma meddelande från min skola, Texas State University. 
Flera skolor stängdes först bara för en dag, men ganska snabbt drog man ut på öppnandet av skolorna igen till senare. Under de två och en halv dagar som skolorna var stängda kunde lärarna inte ens ordna distansundervisning, utan vi var helt och hållet lediga från allt skolarbete.

ANDRA LÄSER