Nu är det vår på Galleri Theodor i Lovisa

Tre konstnärer inleder vårsäsongen i Galleri Theodor i Lovisa. Talande porträtt, konstnärsböcker och akvareller samsas om utrymmet när utställningen öppnar den 27 februari.

Ett säkert vårtecken är att utställningarna på Galleri Theodor nu är tre veckor långa i stället för två.
23.02.2023 17:28
Vårsäsongen på Galleri Theodor inleds av tre konstnärer, Arja Valkonen-Goldblatt, Jenny Holmberg och Petri Aslak Puolakka. 
Utställningen öppnar 27 februari och fram till den 19 mars kan man beundra de tre konstnärernas arbeten. Utställningen är öppen varje dag klockan 11-18.
Arja Valkonen-Goldblatts utställning heter Maalauksia ja Taiteilijakirjoja. Utställningshelheten består av målningar och konstnärsböcker. Valkonen-Goldblatt börjar ofta arbetsprocessen spontant utifrån ett ord eller en mening. För henne är målandet en tyst diskussion med färgerna som till slut börjar kommunicera med varandra på duken och målningen så att säga målar sig själv klar. Sedan får betraktaren tolka målningen som hen vill.
Arja Valkonen-Goldblatt har under senare år sammanställt konstnärsböcker av olika material. Sidorna har bestått till exempel av glassplitter, hårstrån eller strimlor av lump. De här böckerna påminner om små skulpturer och det går inte att bläddra i dem. I böckerna står materialet för innehållet, berättelsen. För andra konstnärsböcker har starten varit ett föremål, som till exempel en gammal bok. Konstnären skriver boken på nytt genom att klippa, ta bort, lägga till och måla.
Konstnären Petri Aslak Puolakka från Tammerfors ställer ut målningar som speglar människans förhållande till andra människor och till naturen. Både självporträtt och porträtt av bekanta lämnar hans ateljé.
Hans utställning på Galleri Theodor heter Ajatuksesi och försöker svara på frågan vad det innebär att vara ensam kontra tillsammans. Verken kombinerar det nödvändiga och det omöjliga i samma bild och genom att tolka miner, gester och blickar hos de avbildade personerna kan betraktaren känna deras tankar.
Konstnären Jenny Holmberg är en finlandssvensk trebarnsmamma som jobbar i Esbo. Härifrån börjar historien på Galleri Theodor är hennes andra egna konstutställning. I huvudsak jobbar hon med akvareller men hon tycker också om att skapa med bläck. 
Holmberg har studerat konst och teknik i hela sitt vuxna liv. I fjol bestämde hon sig för att ge skapandet sin begivna plats och göra det som hennes hjärta vill och säger – att måla.
Galleri Theodor finns på Drottninggatan 18, Lovisa.

ANDRA LÄSER