Gör en utflykt till vackra Vessö och få en dos skönhet till livs

Tjugofem lokala konstnärer ställer ut konst i Carola Häggs privata utställningslokal på Vessö. 

Eva Sundman (längst bak), Tuula Kakkonen och Carola Hägg är tre av totalt tjugofem konstnärer som ställer ut sina verk i en privat utställningslokal på Vessö. 
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
16.09.2022 10:47
Bara landskapet i sig är vackert som en tavla. Strax efter bron över fladan svänger man till höger och där ringlar sig vägen genom åkrar och fält.  Under drygt två veckor, fram till den 2 oktober, visar tjugofem medlemmar av Borgå bildkonstamatörer upp sin konst i Carola Häggs privata utställningslokal. I den renoverade stugan flödar ljuset in genom stora fönster, också en sådan här mulen höstdag. Det är Carolas farmors sommarstuga som har byggts om till bastu och kammare, ett slags multiutrymme som fungerar som mysrum, övernattningsstuga och utställningslokal.
– Jag hade min första egna utställning här i somras, med totalt 120 besökare under de fem veckor jag hade öppet. Bland annat kom det besökare från Sverige, som hade hört av bekanta att det fanns en konstutställning på Vessö.
Tuula Kakkonens bidrag i den här utställningen är en grafik. " Jag deltar varje onsdag förmiddag i Konsfabrikens grafikverkstad, för det här är sådant man inte kan göra hemma eftersom det krävs mycket utrustning och kemikalier."
Under perioden 15 september och 2 oktober är det alltså Borgå Bildkonstamatörer som ställer ut här. Eva Sundman,  Tuula Kakkonen och Carola Hägg är alla tre representerade med varsitt verk, och de berättar att det numera är svårt för amatörkonstnärer att hitta lokaler att ställa ut konst.

Borgå Bildkonstamatörers utställning Smått och Tjusigt

Följande konstnärer ställer ut:
Pirkko Lauri-Salminen
Riitta Harjukari-Laine
Alexander von Veh
Marlene Antell
Tapio Suvanto
Niklas Wahlström
Tuula Kakkonen
Eva Sundman
Riitta Björk
Sirpa Välimäki
Raili Riikonen
Carola Hägg
Anneli Honkonen
Päivi Suoniemi
Irma Sikow
Pehr-Erik Gillberg
Maj-Britt Wahlström
Ulla Seger
Eija Raiski
Ritva Rekola
Kristina Pressler
Janica von Veh-Högbäck
Kristiina Ikävalko-Alvas
Marja-Liisa Karjalainen
Terhi Kakkonen
Öppen alla dagar under perioden 15.9-2.10.
Finns på adressen Kroksnäsvägen 247 på Vessö.
Mer info: Kuvataideharrastajat.fi
Under årens lopp kunde föreningens konstnärer ställa ut i stadens utställningslokaler, men efter ett beslut för fem år sedan är stadens lokaler öppna enbart för professionella konstnärers utställningar.
– I åratal fick vi även hänga vår konst i sjukhuset. Ofta fick vi kommentarer som att det är ”roligt att ha lite allt möjligt på väggarna”. Men numera kan man inte flytta på konsten som hänger på väggarna i sjukhusets gång, men sjukhuset försöker hitta en lösning så att vi på nytt skulle kunna ställa ut där.
Eva Sundman inspireras av sinnesstämningar. " När det här konstverket  kom till frös jag. Först har jag blött pappret, droppat färg och lagt till salt för att få struktur."
Borgå bildkonstamatörer har ett 80-tal medlemmar. Förutom gemenskapen och stödet konstnärerna emellan, ordnas regelbundet kurser i samarbete med Borgå folkakademi. 
Amatörkonstnärerna har varierande bakgrund och erfarenhet, för den här trion är det gemensamt att intresset för att skapa har fötts i tidig ålder.

Vad har ni för förväntningar på utställningen på Vessö?

– Alla är givetvis varmt välkomna och vi hoppas att även våra medlemmar med vänner och bekanta hittar hit. De flesta av verken är nya och har inte tidigare har visats.
Carola Häggs verk är abstrakt och gjord i blandteknik. "Naturen ofta är min bästa inspirationskälla."