Nu höjer Borgå Energi elpriserna – i ett eluppvärmt egnahemshus kan det handla om 157 euro mer i månaden

Borgå Energi höjer priserna på sina tillsvidareavtal från och med den 1 november. Prishöjningen gäller även för avtal som redan är i kraft.

Borgå Energi.
Östnyland
19.09.2022 10:56 UPPDATERAD 20.09.2022 10:47
En prishöjning på över 120 procent är aktuell när det nuvarande priset på 8,9 cent/ kWh stiger från och med den 1 november till 19,9 cent/kWh. Priserna inkluderar moms 24 procent.
Så här påverkar prishöjningen olika kunder (exemplen är Borgå Energis).
En våningshuslägenhet med förbrukning på cirka 2 500 kWh/år. Prishöjningen är cirka 23 euro/månad.
Ett icke eluppvärmt småhus med förbrukning på cirka 5 000 kWh/år. Prishöjningen är cirka 46 euro/månad.
Ett eluppvärmt egnahemshus med förbrukning på cirka 18 000 kWh/år. Prishöjningen är cirka 157 euro/månad.
Prishöjningen motiveras med de kraftigt stigande marknadspriserna på el det senaste året, som även berör Borgå Energi och dess kunder.
– Våra priser ligger också efter förhöjningarna under de riksomfattande genomsnittspriserna: tack vare en lyckad elanskaffning är vi fortfarande ett av de förmånligaste energibolagen för våra befintliga kunder, säger vd Måns Holmberg.
För ett par veckor sedan sa Borgå Energis styrelseordförande Johan Söderberg att bolaget kan betala ut vinstutdelning trots krisen på energimarknaden.
– Det är för tidigt att säga om resultatet kommer att vara sådant att vinstudelning kan betalas ut, det vet vi först när det här året har löpt ut, säger Måns Holmberg.
Den nu aktuella prishöjningen gäller inte tidsbundna avtal, som i allmänhet löper på ett eller två år.
Borgå Energis kundtjänst är tidvis överbelastad, då kunder ringer och vill diskutera sina avtal.
– Det är helt klart att prishöjningen för många kunder handlar om stora summor. Därför informerar vi om höjningen i god tid så att kunderna kan förbereda sig, säger Holmberg.
Om man inte kommer fram per telefon rekommenderar Borgå Energis kundrelationschef Maria Käki bolagets Online-tjänst. Där kan man själv kolla bland annat sina egna i kraft varande avtal och följa med el- och värmeförbrukningen.
Den finska regeringen förbereder ett beslut om att tillfälligt sänka mervärdesskatten på el från 24 procent till 10 procent från början av december 2022 till slutet av april 2023. Förändringen beaktas automatiskt på fakturan för den period mervärdesskatten har en lägre procent.

ANDRA LÄSER