Digert julprogram i Borgå, med julblommor och marknadsföring

Julblommor till äldre personer, samarbete med julgubben, julkalender och 1700-talsjul. Stadens julevenemang är många.

JUL. Det blir också julöppning i Borgå på lördag. Här från förra året.

Det går att sprida julstämning till en åldring i Borgå genom att delta i julblomskampanjen som startar på lördag och fortsätter till den 15 december.

Start på lördag

Julblommor kan köpas i morgon, men de delas ut veckorna 50 och 51. Kampanjen ordnas för tredje gången i samarbete med lokala blomsterförsäljare. Det är den goda responsen från tidigare år som föranlett en fortsättning.

Gåvogivaren väljer en blomma, och givaren och mottagaren förblir okända för varandra. Förnamnet på dem som får en blomma skrivs på korten, som är på finska eller svenska beroende på mottagarens modersmål. Gåvogivaren kan också bifoga en julhälsning, till exempel en teckning som barnen har ritat.

Blomman kan köpas efter egen smak och för en summa som känns lämplig.

– Det lönar sig att minnas att de ska klara av transporten och kölden, och att exempelvis en hyacint med stark doft kan orsaka allergiska reaktioner. Blombutikerna hjälper gärna att välja, säger koordinerare av frivilligarbete Petra Bärlund-Hämäläinen.

Marknadsför i Helsingfors

Borgå har fått den officiella statusen Goda viljans stad, och ingått ett samarbetsavtal med stiftelsen Joulupukkisäätiö. I och med samarbetet har Borgå fått sin egen tomte. För att fira saken har staden producerat ett eget julklappspapper, som dekoreras av tomten Fredde. Detta lokalt tryckta presentpappret kan snart ses när julpappersförsöket börjar denna vecka i samarbete med tjugo lokala företag.

Den officiella Julgubben från Joulupukkisäätiö besöker Borgå i morgon, den 23 november, då det firas öppningen av Borgå jul. Stiftelsens mål är att främja barnens välbefinnande i världen och att utveckla och upprätthålla en global bild av Finland som ett riktigt julland och julgubbens hemland.

I år satsar Borgå stad på marknadsföringen av julevenemang, med fokus på huvudstadsregionen. Broschyren Julevenemangen i Borgå har delats till 100 000 hushåll i Helsingfors- och Esboregionen, medan Borgås jul marknadsförs i Helsingfors centrum bland annat på digitala tavlor under de första veckorna i december. Intill Riksdagshuset installeras en tretton meter lång bild av Borgå.

1700-talsjul och kalender

Det blir också herrgårdsjul i 1700-talsstil på Holmska gården mellan den 27 november och 5 december. I köket är man ännu mitt uppe i julstöket. Det bakas fattigbullar och kokas risgrynsgröt på smör. För herrskapet har ett dignande och stämningsfullt julbord dukas upp i övre våningens sal. Traditionell festmat blandas med diverse utlandsläckerheter.

Som framgångsrik handelsman har Johan Holm tillgång till kryddor från fjärran länder och doften av ingefära, kanel och kardemumma fyller det Holmska hemmet. Nya influenser från närliggande herrgårdar syns såväl i dukningen som i herrns rum där det smusslas med julklappar och rim. Julhelgen firar man i familjekretsen, men redan på julannandag ordnas de första kalasen och danserna.

Det går också att skaffa en julkalender, en historiebaserad kalender med fiktiva berättelser som ger en blick in i ett författarhems julförberedelser i Borgå på 1850–60-talen. Luckorna berättar om sysslor och traditioner inför julfirandet genom möten med nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, författaren Fredrika Runeberg, familjens sex söner, tjänstefolk och gäster.

Julkalenderns visuella utseende har Ulla Donner skapat. Donner är illustratör, serietecknare och grafiker, bosatt på landsbygden i Borgå.

Kalendern kostar 8 euro och hittas i J. L. Runebergs hem, Konsthallen, Kompassen, Borgå huvudbibliotek och Holmska gårdens museibutik.

Det ordnas också en rad andra julevenemang som hittas på Borgå stads hemsidor.

Blombutiker som deltar i julblomskampanjen

Blomsterhuset i Borgå, Trädgårdsgatan 9, tfn 019 582 948

Henriettas blommor, Ågatan 37, tfn 040 587 1238

Porvoon Kukkapalvelu, Fredsgatan 25, tfn 019 582 600

Porvoon Kukkapalvelu, Näsebackavägen 5, tfn 019 585 060

S-garden, Alexandersbågen 1, tfn 010 765 9540

The Fancy Little Factory - Lilla Blomfabriken, Stefan Löfvings gata 7, tfn 044 982 7188