”Den här boken har varit ett vävande och flätande hantverk” – Annika Gustafsson-Flinck ger ut sin tredje bok

Tre böcker på tre år. Bokmässor, boksamtal och oförglömliga möten med läsarna. Sedan Annika Gustafsson-Flinck tog modet till sig att skicka in sitt första manus till bokförlaget ser hennes liv på många sätt annorlunda ut, samtidigt som mycket är sig likt – och skrivivern, den finns fortfarande där.

Annika Gustafsson-Flinck har i sina böcker hittat ett fungerande koncept där händelserna inte utspelar sig kronologiskt. – På så vis kan jag fördjupa händelser och karaktärer.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
22.02.2023 07:01 UPPDATERAD 23.02.2023 13:46
Det är ovanligt tyst i korridorerna i Kvarnbackens skola i Borgå där Annika Gustafsson-Flinck arbetar som klasslärare. De flesta elever har gått hem för dagen, men på dörrarna till klassrummen syns spåren av vändagen i form av utklippta hjärtan och kärleksfulla ord.
I början av mars finns Gustafsson-Flincks tredje roman, Det gäller att överleva, till försäljning i bokhandlarna. Att skriva en fristående del, som samtidigt ska fungera som avslutande del i en trilogi som många läsare hittat till, har varit roligt men också utmanande.
– Ramen för den tredje boken är de karaktärer som etablerats i de två första böckerna. Men jag introducerar också en ny, adlig släkt som bor på en herrgård på Pernåvikens västra strand, och i den familjen händer mycket spännande. Att knyta ihop hela berättelsen har verkligen varit ett givande och roligt vävande och flätande hantverk, säger hon.

ANDRA LÄSER