Småbuset tände på gammal godisfabrik – "Varför är rucklet skyddat" ondgör sig byggsugen ägare

Ofogsmakarna var framme i fredags och tuttade på Brunbergs gamla godisfabrik vid Stadsparken i Borgå. Det är andra gången inom ett år som det brinner på tomten – i april i fjol gick hela trähuset i Stadshusgatans och Linnankoskigatans hörn upp i rök.

Det är på ägarens ansvar att bomma till en tom fastighet ordentligt, bland annat för att hindra ofog, påpekar räddningsverket efter helgens eldsvåda i Brunbergs gamla godisfabrik.
Petra Lind
29.03.2021 19:30
– Den gamla fabriksbyggnaden är ett objekt som vissa gäng tycker om att hålla till i, säger jourhavande brandmästare Antti Virtanen på Räddningsverket i Östra Nyland.
Misstanken finns att det var ungdomar som tände på kvarlämnat lösöre i den i övrigt tomma fabriksfastigheten vid Stadsparken i Borgå. Virtanen uppger att branden uppstod på första våningen.
– Boende i de närliggande husen lade märke till att det kom rök ur fönstren och larmade oss. De trasiga fönsterrutorna gjorde att branden upptäcktes snabbt, säger Virtanen.
Räddningsverket rökdykare sattes in för att släcka elden och vädra byggnaden på rök. Någon risk för att elden skulle ha spridit sig till det intilliggande daghemmet i trä bedömer han som liten: i så falla skulle det vara vi takstrukturen i trä, betongväggarna i sig utgör ingen fara.
Det var vid sjutiden på fredagskvällen som grannarna slog larm efter att ha sett rök sippra ut genom de trasiga rutorna i den gamla fabriksbyggnaden

"Preventiva åtgärder"

Nu är det polisens sak att undersöka brandorsaken närmare, räddningsverket kommer för sin del att ta kontakt med fastighetens ägare Seppo Castrén på företaget AW-Kiinteistöt. Enligt brandmästare Antti Virtanen handlar det om att komma överens om preventiva åtgärder.
– Fönstren måste bommas igen, det är ett problem att utomstående kan ta sig in i fastigheten. Den gamla fabriksbyggnaden är skyddad, annars hade den rivits för länge sedan.
Seppo Castrén suckar när han får höra om helgens eldsvåda. Han ser ingen idé med att låsa och bomma igen det gamla fabrikshuset; den som vill ta sig in i ödehuset gör det ändå och han har varken resurser eller intresse att ordna med bevakning dygnet runt.
Byggnaden beskriver han som sitt sorgebarn: När han köpte hörntomten och byggnaderna av Brunberg gällde en detaljplan som tillät rivning av fabrikshuset. I den nya detaljplanen, som senare klubbades igenom i samsyn med Borgå museum, skyddsmärket däremot byggnaden.

"Ett ruckel"

Det har Castrén föga förståelse för.
– Det borde väl ligga i stadens intresse att få bort ett ruckel som det här från centrum. Jag tror inte heller att stadsborna vill se på en sådan här fallfärdig kåk, säger han och tillägger:
– Jag undrar hur man ska gå tillväga för att få skyddsbeslut oprövat? Med det planerade nybygget på plats på hörntomten syns ju bara fabriksbyggnadens ena gavel mot Stadshusgatan.
Seppo Castrén har byggplanerna klara för den centralt belägna tomten, och för tre år sedan förhandsmarknadsfördes objekten för att sondera intresset bland hugade köpare. Priset på över 600 000 euro för de större bostäderna resulterade i fem, tio samtal men byggstarten lades på is.
För nästan exakt ett år sedan grep polisen en 32-årig man som misstänkt för att ha tänt eld på det tvåvåningshus i trä som låg på samma tomt som godisfabriken.