Kommer du ihåg när ÖN hissade upp folk med skylift?

Strax före jul 2016 bjöd Östnyland på åkturer till det planerade Citymarket- och hotellbyggets takhöjd. Ett tjugotal hugade hann åka upp. Men än i denna dag finns inget Citymarket- och hotellbygget på västra åstranden.

Så här högt skulle bygget nå, här på ungefär nitton meter. Själva huset skulle ligga lite till vänster om skyliften.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
26.12.2022 11:49
"Egentligen är det inte så högt" Anja Rikberg skrattar och visar sin lapp där det står nummer ett. Hon kom tidigt för att säkert få en plats i den skylift som Östnyland hyrt till Konstfabrikens parkeringsplats. Meningen är att på ett konkret vis visa hur högt det planerade hybridbygget på västra åstranden kommer att bli. För Anja Rikberg var det en självklarhet att åka upp.
– Jag är inte rädd för höjder. Det blir bara kul. Annat är det med min man som blir kvar på marken.
Själv tycker hon att byggplanerna är tokiga och vill nu se hur hög byggnaden egentligen blir.
– Det är egentligen ganska onödigt med ytterligare en butik. De som finns räcker bra. Själva höjden oroar mig inte så mycket. Det är alltid något som täcker utsikten när man bor i staden.
Anja Rikberg ville vara säker på att få en plats i korgen. Väl uppe är utsikten fin, men hon upplever inte att 19 meter är för högt.
Också Jarmo Vajalainen fick plats i den första korgen. Han har följt med diskussionerna, och tog sig nu hit av ren nyfikenhet. Här på marknivå tycker han att det är ett onödigt bygge.
– Men vi får se om jag ändrar mig efter att ha varit uppe. Just nu har jag svårt att tänka mig att byggnaden passar in i miljön.
Diskussionen kring det stora hybridhuset med matbutik och hotell på västra åstranden går het. Över 1 100 personer har skrivit på webbadressen mot projektet, medan förespråkarna gör sitt bästa för att beskriva fördelarna. I det första skedet får byggets tak höja sig till drygt arton meter. Enligt planförslaget är det möjligt att bygga ytterligare en femte våning i nordost som är 3,5 meter högre än resten av huset. För största delen av komplexet gäller den lägre höjden, och lite förenklat kan man säga att nybygget kommer upp till samma höjd som domkyrkans gård.
Staden låtit göra en bild från Näse sten för att visa hur det planerade bygget ser ut på avstånd.
Golvytan i huset är 7 000 våningskvadratmeter. I jämförelse har S-market i Näse en golvyta på ungefär 7 900 kvadratmeter, medan Citymarket och så kallade Sparrehuset har omkring 400 kvadratmeter mindre.
Anja Rikberg är väldigt nöjd när hon väl kommer ner efter ytterligare en åktur, nu till trettio meter med Östnylands fotograf.
– Utsikten är fantastisk! Men när allt kommer omkring är husets takhöjd inte så fruktansvärt hög. Man ser inte ens Vårberga, det gjorde man från trettio meter.

Hetsig diskussion

Kaj Bärlund, minister, tidigare stadsstyrelseordförande i Borgå, riksdagsledamot och miljöexpert inom FN, står också i tur att lyftas upp. Bärlund har tidigare uttalat sig kritiskt om bygget och tycker nu att det är en bra idé att själv kunna se hur högt det hela kommer att bli.
– Det är ett fint sätt att konkretisera saken. Det har varit så många lösa synpunkter. Det är viktigt att verkligen veta vad man fattar beslut om. Hittills har alla som är för bygget varit involverade på något vis, medan de kritiska varit vanliga Borgåbor.
Stadsplaneringschef Eero Löytönen står invid och ser på när Kaj Bärlund klär på sig säkerhetsselen. Själv ska Löytönen inte stiga i korgen, men vill ändå se vad det är fråga om. För egen del har han inget att invända mot byggets planerade takhöjd, och han tycker det är bra att folk får en egen bild av vad som gäller.
– Vi har också en idé att visa bilder på bygget på Konstfabrikens ljustavla på ytterväggen. Vi ska visa bilder från flera olika vinklar för att ge en rättvis bild av vad det handlar om.
Den pågående diskussionen är han ändå kritisk till och säger att den gått lite snett.
– Fakta biter inte, det handlar mera om känslor. Många redan bestämt sig för en åsikt utan att egentligen veta vad det handlar om. Det är särskilt tydligt på sociala medier.
Under juldagarna gör ÖN en djupdykning. Den här artikeln har publicerats första gången den 22 december 2016.

ANDRA LÄSER