En livskraftig by igår, idag och förhoppningsvis i morgon

Vad händer med en bruksort som förlorat sin storindustri? Tolkis i Borgå klarar sig bra idag, med många mindre, och också större, arbetsgivare. Dessutom finns goda möjligheter till en ny glansperiod. Äldre Tolkisbor minns hur det var när nästan alla i byn jobbade på cellulosafabriken eller sågen.

Förväntningarna är stora på Tolkis hamn och industriområde i framtiden.
Stina Jäderholmstina.jaderholm@ostnyland.fi
16.03.2023 14:06
När en dörr stängs öppnas det nya i stället. Det här budskapet upprepade Stora Enso-direktören Matti Karjula otaliga gånger år 2009 när Tolkis såg lades ner. Och visst har nya dörrar öppnats i Tolkis. 
El, gas och värme, bygg-, transport- och lagerverksamhet är de branscher som står för de flesta arbetsplatserna i Tolkis idag. Det är inte så lätt att räkna ut hur många som har sin arbetsplats i Tolkis, men Borgå stads näringschef Elina Duréault har anlitat flera olika källor och kommit till att antalet ligger ordentligt över 200 men ändå under 250 personer. Då räknar man inte med stadens anställda i skolor och daghem.
–  Några av de största enskilda arbetsgivarna är Borgå energi och Port of Tolkkinen och till stor del beror behovet av nya anställda i Tolkis just på hur deras verksamhet utvecklas. Men det finns också många andra aktörer och en del av dem har också planer på att utvidga verksamheten.

ANDRA LÄSER