Rikssvenskt licensmaterial blir Borgåskolornas morot till digiläromedel

Borgå har köpt en licens till en digital portal med animerade videosnuttar. Prislappen är 50 000 euro. Med i paketet finns löften om uppföljande forskning och rikssvenskt kompisstöd.

Borgåeleverna har fått bekanta sig med animationer i ett pilotprojekt som pågått i snart ett helt år. Matematik- och fysikläraren Dick Kullberg i Strömborgska skolan är en av dem som använt materialet.
18.05.2021 11:30
Kim skejtar rakt in i trottoarkanten. Vad kommer att hända? Och varför?
På drygt fem minuter benar en hurtig rikssvensk röst ut Newtons första lag om ting i rörelse. Klippet med en skejtarkille på väg mot en trottoarkant i full fart är bara ett av de många animerade undervisningsklipp som Borgåskolorna haft tillgång till på prov det här året – och som staden nu har tecknat ett treårigt avtal om från och med i höst.
Prislappen för de tre åren landar på 50 000 euro totalt. Klippen produceras av det svenska företaget Studi. Undervisningschef Rikard Lindström säger att beslutet att de svenska skolorna i Borgå ska gå in för materialet har motiverats utifrån att signalen av intresse kom från lärarna själva, och mot bakgrund av utvärderingen av en ettårig försöksperiod.

ANDRA LÄSER