På vappen brakar det loss – Country Express uppträder på Kulturhuset Grand

Söndagen den 30 april, det vill säga på valborgsmässoafton, vankas det countrymusik på Grand. I Country Express uppträder också Borgås egna Christian ”Popp” Gustafsson.

Bandet Country Express uppträder på Grand på valborgsmässoafton.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
21.04.2023 07:57
För många väcker countrybandet Country Express en hel del nostalgi. Nästa år firar Karisbandet sitt 50-årsjubileum, och i den nuvarande uppsättningen finns det också Borgårepresentation med i ledet.
Det var på mitten av 1990-talet som en ung Christian ”Popp” Gustafsson tog kontakt med en av Country Express ursprungliga medlemmar, Göran Grönqvist, för att be honom om råd.
– Jag hade envist ställt mig in på att mitt instrument skulle vara en pedal steel gitarr, men dessvärre var en sådan gitarr mycket svår att hitta i Finland på 90-talet. Så jag tog kontakt med en av de få artister jag kände till som spelade med en pedal steel gitarr. Göran blev genast eld och lågor och det slutade med att han lärde mig grunderna, säger Gustafsson.
Det ena ledde till det andra och cirka 15 år senare, 2010, uppträdde Gustafsson med Country Express för första gången, på Dansholmen i Tolkis.
– Sedan dess har jag uppträtt med dem sporadiskt genom åren.
I den nuvarande uppsättningen som uppträder i Borgå på valborgsmässoafton finns Benny Törnroos, som har varit med i bandet sedan 1976, alltså nästan från bandets början.
Att uppträda på ”hemmaplan” väcker varma känslor hos Gustafsson.
– Visst är det alltid lite roligare när man känner igen ansiktena i publiken. Men man kräver också mer av sig själv: man vill ju inte göra bort sig framför hemmapubliken.
Om man inte är bekant med bandets utbud så kommer Gustafsson med en koncis beskrivning.
– Vi spelar väldigt klassisk countrymusik. Våra populäraste låtar tenderar också att vara de gamla ursprungliga från 70-talet. För många handlar det om låtar som är stöpta i nostalgi.

ANDRA LÄSER