Kors och tvärs i skogen då Porvoo-Borgå Jukolas karta skapas

Borgå och OK Trian står värd för världens största stafettävling Jukolakavlen sommaren 2022. Evenemanget går vid namnet Porvoo-Borgå Jukola och kartan ritas av erfarna kartläggaren Jussi Silvennoinen.

LÅNGT PROJEKT. OK Trians ordförande Jari Johansson och kartritaren Jussi Silvennoinen skakar hand efter att de tecknat kartläggningskontraktet för Porvoo-Borgå Jukola 2022.
07.11.2018 11:15 UPPDATERAD 07.11.2018 14:46
Över tre och ett halvt år kvar tills Jukola- och Venlakavlen går av stapeln i skogarna i Ebbo. Men hos arrangörerna snurrar kugghjulen redan. På svenska dagen i tisdags tecknades kartläggningskontraktet med Jussi Silvennoinen, som bland annat har fyra Jukolakartor och en världscuptävling i Norge på sin meritlista som kartläggare. Silvennoinen var också med då kartorna för Vuokatti-VM skapades.
– Kartan är kärnan för hela tävlingen. Hela evenemanget byggs runt den. Tillsammans med banmästarna funderade vi vem vi skulle vilja ha som kartläggare och då Jussi hade tid så kom vi överens om att teckna kartläggningskontraktet, säger OK Trians Pasi Liitiäinen, kart- och banläggningschef för Porvoo-Borgå Jukola.
Hela projektet är utspritt över en dryg tre års period och förutom tävlingskartan, runt 15 kvadratkilometer, ritar Silvennoinen också kartor över träningsterrängen på totalt 23 ytterligare kvadratkilometer i Ylike, Virvik och Ebbo.
– Arbetet börjar 2019 och största delen är gjort till sommaren 2021. Det sista halvåret görs ännu små justeringar, berättar Liitiäinen.
OK Trian riktar ett stort tack åt Borgå stad som deltar i kartläggningskostnaderna. Kartorna kommer att bli stadens egendom och i framtiden kommer man att bland annat ordna motionsorientering i och runt Jukolaterrängen. Före själva Porvoo-Borgå Jukola kommer OK Trian att ordna en större tävling, en för-Jukola, i träningsterrängen. Hurdant exakt genrepet blir är ännu oklart men tävlingen lär ordnas 2021.

Kompass, inte telefon

Den erfarna naturentusiasten Silvennoinen tar emot jobbet med öppna armar.
– Jag tvekade inte en stund. Att rita Jukolakartan är en stor utmaning och det är kul att veta att kartan blir i flitig användning och inte glöms bort i botten av någon låda, säger Silvennoinen som kommer från Joensuu och Kalevan Rasti.
Silvennoinen berättar att han är en "gammaldags" kartläggare. Han använder sig inte av moderna manicker utan föredrar att gå ut i terrängen med papper och penna och sedan med egna händer skapa grunden för tävlingskartan.
– Jag skaffar en grundkarta och går sedan kors och tvärs genom hela terrängen. Jag ritar för hand det jag ser och har egentligen bara en kompass med mig. Jag brukar inte ens ha telefon med mig. Att kartlägga terrängen är en central faktor. Sedan skannar jag kartan och ritar färdigt den med dator, lyder Silvennoinens – förenklade – förklaring.
Mängden arbetstimmar är kopiös.
– Jag brukar vara två-tre månader per år i terrängen.
Silvennoinen jobbar på heltid som kartritare och vid sidan om det stora Jukolaprojektet har han också andra arbetsprojekt. Orienteringsflugan blev han biten av redan som liten och kartorna blev han fascinerad av under studietiden då han ofta sommarjobbade som kartritare. I juni 2022 får världens topporienterare njuta av Silvennoinens fingeravtryck i Porvoo-Borgå Jukola 2022.