Så blir vädret kring självständighetsdagen

Grått. Det är färgen som närmast kan beskriva vädret i Finland inför självständighetsdagen. Men på onsdag kan det komma till och med 10 centimeter snö framför allt i söder.

Snö är att vänta i början av veckan.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
05.12.2022 07:40
Veckan inleds vädermässigt ungefär som den tidigare slutat, konstaterar Heikki Sinisalo, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.
Temperaturen i söder och på västkusten väntas vara någon grad minus, det är mestadels molnigt och tidvis snöar det – exakt var snön faller är det däremot enligt honom svårare att förutspå.
På måndag kan molntäcket visserligen spricka upp, och då kan termometern till och med visa på minus 10 grader. Mestadels är det ändå någon köldgrad och kallare.
Natten till tisdag drar ett snöväder in från sydväst och vidare österut. Enligt Sinisalo kan det falla omkring 5 centimeter snö i södra Finland på självständighetsdagen. I Egentliga Finland väntas snö men inte längre norrut längs den österbottniska kusten.
– På tisdagen är det inte lika kallt utan kring nollan vid sydkusten, i övrigt någon minusgrad, säger Sinisalo.
Meteorologiska institutet har varnat för dåligt väglag på tisdagen.
På onsdag väntas ett nytt nederbördsområde med snö komma söderifrån. I söder kan det snöa till och med 10 centimeter, och det gäller att passa på i trafiken.

ANDRA LÄSER