Storbandsmusik för gott ändamål

Lovisa Big Band har trimmat formen under ledning av nye dirigenten Tom Bildo, och i början av maj drar det ihop sig till konsert i gott syfte i samarbete med lokala Lions-klubben.

DIRIGERAR. Lovisa Big Band under ledning av Tom Bildo (bilden) tillsammans med sånggruppen Lovisette och Martti Peippo tar sig an musik från storbandstidens gyllene era, 1940-talet.
Under den senaste tiden har Lovisa Big Band koncentrerat sig på musik från storbandsmusiken guldålder, det vill säga 1940-talet. Tillsammans med dirigenten Tom Bildo har blåsarna i det lokala storbandet bland annat fokuserat på Tommy Dorsey och hans orkester – en typisk representant för epoken.
Genom åren uppträdde Dorsey med orkester med flera olika solister och i flera olika sammansättningar, men de mest känd var Frank Sinatra och sånggruppen Pied Pipers. Tillsammans spelade de in ungefär åttio låtar på skiva, bland annat I'll Never Smile Again, Street of Dreams och Blue Skies.
En viktig del av orkesterns speciella klang berodde på att Sy Oliver, som hittills arrangerat låtarna, kom med i orkestern och sammansättningen kom att omfatta fyra klarinetter/saxofoner, tre tromboner, tre trumpeter och fyra rytmgrupper.

Likadan show

Lovisa Big Band, som också tidigare uppfört musik från storbandens storhetstid, siktar nu på samma klang.
– Med den här konserten försöker vi gå tillbaka till den tiden och göra en likadan show som Dorsey gjorde med Frank Sinatra, Pied Pipers och orkestern, säger Tom Bildo.
Som Frank Sinatra hörs proffsmusikern Juki Välipakka som under flera år utsetts till Finlands bästa jazzsångare. Lokal färg åt konserten ger sånggruppen Lovisette som för en dag förvandlas till fyrtiotalsförlagorna i Pied Pipers. Som musikarrangeraren Sy Oliver ses Martti Peippo, till vardags dirigent på Lahtis Teater.
Vårkonserten i samarbete med Lovisa Big Band och Lions Club Lovisa-Loviisa är den åttonde sedan 2011, och precis som tidigare är man ute i gott syfte.

Lokala konserter

Det hela började en gång med att storbandets tidigare dirigent Raimo Henriksson fick en fråga av en medlem i de lokala lejonen: "Varför turnerar bandet ofta runtom i landet men så sällan uppträder hemma i Lovisa?". Det ena gav det andra och Lionsklubben kom att bli något av en lokal manager för Lovisa Big Band – med välgörenhetskonserterna som resultat.
Till en början ordnades välgörenhetskonserterna i Kino Marilyn, i bollhallen – med tangokungen Eino Grön som solist – och sedan två konserter tillbaka är det Harjurinteen koulu som fungerar som konsertarena.
Intäkterna från årets storbandskonsert går, precis som under tidigare år, i sin helhet till lokala aktörer. Den här gången är en av bidragstagarna Lovisa Musikvänners Understödsförening som jobbar för att föra fram musikhobbyn i Lovisaregionen.
Biljetterna till Lovisa Big Bands vårkonsert söndagen den 6 maj klockan 18 i Harjurinteen koulu kostar 20 euro och fås via Kello ja kulta Karvonen, Macus Music och nettilippu.fi.

ANDRA LÄSER