Albert Häggblom och Jeanette Broman är Östnylands nyaste kolumnister

I oktober får ÖN två nya kolumnister när företagaren Jeanette Broman och skådespelaren Albert Häggblom tar till pennan och reflekterar över aktuella frågor i sin vardag.

Albert Häggblom och Jeanette Broman får läsarna bekanta sig med från och med oktober.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
05.10.2022 16:34
Varje tisdag och fredag publicerar ÖN en kolumn, skriven av någon av våra tio kolumnister. Flera skribenter har varit med under många år, men nästa varje år byts något namn ut mot ett nytt. I oktober är det alltså premiär för företagaren Jeanette Broman och skådespelaren Albert Häggblom.
Jeanette Broman är 33 år, företagare och medlem i Borgå stads social- och hälsovårdsnämnd och suppleant i Östra Nylands välfärdsområde. Hennes parti är Samlingspartiet, och det var i kommunalvalet i fjol som hon aktivt kom med i politiken. Beskrivningen ”politiker” känns inte riktigt bekväm, medger hon. Som företagare, och ordförande för Sibbo företagarförening, är hon van vid snabba ryck och långsamheten inom politiken känns ibland frustrerande.
– Det här första året i politiken har varit väldigt intressant. Jag följer med arbetet och försöker hitta min plats, och funderar väl en hel del på om det finns även andra vägar att påverka. Jag brinner för företagsamheten, och hälsa och välmående, och jag önskar att vanliga människors röst ska höras bättre i beslutsfattandet.
Jeanette Broman
Efter intervjun ska Broman rusa vidare till välfärdsområdets strategimöte, ett ämne som får henne att skaka på huvudet.
– Det har varit väldigt många möten om värden och visioner, men väldigt lite prat om pengar. Det nya området ska börja fungera om några månader, men fortfarande är så många frågor utan svar.
Politiken tar tid, men så gör även det egna företaget, gymmet i Nickby, och under hösten kommer Jeanette Broman att starta ännu ett företag i gymbranschen. Engagemanget i Sibbo företagarförening ligger henne varmt om hjärtat. Hon upplever att hon redan under sitt första år som ordförande har åstadkommit en hel del, och hoppas att tiden och energin räcker till för det andra året.
Hemma i Jackarby finns mannen, som också är företagare, tioåriga dottern, en hund och en katt.

Östnylands kolumnister från och med oktober

Erica Englund
Thomas Rosenberg
Frida Sigfrids
Linda Varoma
Jeanette Broman
Matilda Svahn
Charlotte Cederbom
Albert Häggblom
Bicca Olin
Mats Fontell
– Det är under skogspromenaderna med min finska lapphund Lexie som jag laddar batterierna. Och så sover jag bra, förklarar Jeanette om hur hon klarar av sin energiska livsstil.

Vad kan läsarna förvänta sig av dina kolumner?

– Jag hoppas att jag kan sprida positiva stämningar och vara en motvikt till allt det negativa som jag tycker dominerar i dag. 

Kulturens mångsysslare

Borgåbisin Albert Häggblom, 35 år, är numera bosatt i Sverige. Ett besök i den gamla hemstaden brukar det bli så gott som varje sommar. Under några år var Göteborg hem- och studiestaden, och för ett år sedan blev han klar med skådespelarutbildningen vid Göteborgs högskola för scen och musik. Just nu bor han i Stockholm, där han är aktuell med flera teaterprojekt, och flickvännen är även samarbetspartner i ett av projekten.
– Jag är en typisk frilansare med många järn i elden. Komedin Fuck Tinder, som också har visats i Borgå för några år sedan, får snart nypremiär i en uppdaterad version på Teaterverket i Stockholm. I somras var jag med i pjäsen The Play That Goes Wrong på en professionell sommarteater i Skåne, och den kommer nu att visas på Ystad Teater. Det tredje projektet just nu är en föreställning som kommer att visas i högstadieskolor och gymnasier. 
Albert Häggblom beskriver föreställningen The Boomers som en pjäs om medelålders män med mycket makt och kunskap, men som inte gör något för att rädda framtiden för de kommande generationerna.
– En föreställning som faktiskt skulle sitta bra också i östnyländska högstadier och gymnasier, tipsar Häggblom.

Hur ser du på ditt uppdrag som ÖN:s kolumnist?

– Jag är faktiskt lite nervös, men det är en utmaning som jag vill ta mig an. Jag tror att jag kommer att reflektera kring människors beteenden och vardagliga fenomen. Jag gillar situationskomik, så tankar kring sådant kanske läsarna också kan förvänta sig.
Jeanette Bromans första kolumn publiceras den 18 oktober och Albert Häggbloms första kolumn publiceras den 28 oktober.