Den tomma famnen får en minnesplats

Det är många som lider av ofrivillig barnlöshet eller av sorgen över att ha förlorat ett barn. Svenska kvinnoförbundet i Borgå har tagit initiativ till att skapa ett minnesmärke för den tomma famnen på Näsebackens begravningsplats.

Emilia Mattsson Nortamo säger att minnesmärket för den tomma famnen är ett samarbete mellan kvinnoförbundet och församlingarna i Borgå. Förbundet har hand om insamlingen och församlingarna tar ansvar för underhållet.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
03.05.2023 06:25
Ännu är den runda stenen i branten nedanför minneslunden på begravningsplatsen täckt av mossa och annan växtlighet. Men fram till de avlidna barnens dag den 23.9 ska stenen putsas upp och bli mittpunkten av minnesmärket för den tomma famnen. Emilia Mattsson Nortamo, ordförande för Svenska Kvinnoförbundet i Borgå, säger att minnesmärket är till för dem som lider av ofrivillig barnlöshet, dem som förlorat ett barn eller ett foster samt för övriga som behöver en plats att sörja på.
– För en person som inte själv har erfarenhet av det här kan det vara svårt att helt förstå. Så därför behövs en plats för sorgearbete där man kan mötas. Man kan till exempel gå med sina vänner och anhöriga för att tända ett ljus vid minnesplatsen, säger Mattsson Nortamo.
På över trettio orter i Finland finns motsvarande minnesmärken och i december i fjol tog Kvinnoförbundet kontakt med det gemensamma kyrkorådet i Borgå om att anlägga ett minnesmärke på gravgården. Förslaget godkändes den 30 mars.

ANDRA LÄSER