Sportlovstipset från meteorologen: Museerna vinner över skidspåren

Sista minuten-resorna söderut är svindyra, stugorna i Lappland fullbokade och pulkabackarna i södra Finland gröna. Så här kan du fira sportlov på hemmaplan i stället.

HAVSMONSTER. På utställningen i Vellamo i Kotka möts historiska fakta och mytiska havsmonster. Här kan man möta Jättehavsormen och Blodhavskorven, kika in i urhavet genom dykarklockan och undersöka forntida farleder och navigeringsinstrument.
14.02.2020 10:10
I östra Nyland har snöflingorna lyst med sin frånvaro hela vintern. Skidåkarna har fått nöja sig med en kort slinga i Kokon med preparerad med snö från ishallen, slalomåkarna har tvingats åka norrut och för snösuktande barn har det funnits bara två chanser att bygga snögubbe eller åka pulka – visserligen i närapå bara backar.
Väderprognosen inför sportlovet lovar tyvärr ingen förbättring. Plusgrader, regndagar och vintervarma dagar med halvklart väder är det som väntas enligt Meteorologiska institutets tiodagarsprognos.
Problemet som barnfamiljerna dragits med hela vintern fortsätter med andra ord: vad ska man hitta på under lediga (leriga) dagar?
Vi börjar med att ringa upp Tage Lönnroth, förman för Borgå stads friluftsområden, för att höra vad han har att erbjuda sportlovsfirande skolelever. Det är tyvärr inte så mycket.
– Vid Kokon finns ett litet skidspår som vi lyckades göra förra veckan då det var kallt. I det här vädret blir det inte längre, det behövs minst tre minusgrader för det. Men vid konstisplanen och i ishallen kan man skrinna.
Lönnroth har svårt att minnas en vinter som varit lika dålig som den här.
– De flesta vintrar har vi ändå haft snö några veckor, men den här vintern känns som den värsta någonsin. Tröstlöst är det.
Den här vintern känns som den värsta någonsin.
Lönnroth och hans mannar han ändå inte behövt rulla tummarna.
– Vi har röjt längs konditionsbanorna, målat omklädningsrum, reparerat klädkrokar, fixat bryggor och landgångar, allt sådant som vi annars har svårt att hinna med.

Backen öppen alla dagar

Förra veckans köldknäpp gav även slalombackarna ett välbehövligt lyft. Talma skidcentrum i Sibbo har fem av åtta nedfarter öppna, och fyra av sju liftar. I hela landet är 62 av 67 skidcentrum öppna, även om de flesta bara har en bråkdel av backarna i skick.
BRIST PÅ VINTER. Sportlovet är här och vintern lyser med sin frånvaro; slalombacken i Kokon har bland annat hunnit öppna och stänga två gånger under den pågående säsongen.
I Kokonbacken i Borgå är fyra nedfarter preparerade, och fyra av fem liftar kommer att snurra hela sportlovet.
– Vi har ett tillräckligt tjockt lager med snö även om det skulle regna hela sportlovsveckan, säger Niklas Blomander som driver backen i Kokon.
Årets vinter kallar han den sämsta någonsin.
– I december kunde vi öppna barnbacken och under mellandagarna var familjebacken i bruk, men sedan måste vi stänga igen i januari. Under förra veckans köldknäpp fick vi göra allt på nytt.
Han är ändå hoppfull inför framtiden och förhandlar som bäst om ett fortsatt avtal med staden.
– Vi finslipar hyresavtalet för nästa år, men troligtvis fortsätter jag. Klart är ändå att vintern inte kan vara vår huvudbusiness i framtiden.
Vintern inte kan vara vår huvudbusiness i framtiden.

Mysterium i Lovisa

Vi söker oss inomhus och kollar upp spännande museer i trakten. De flesta mindre museer har stängt på vintrarna, det är egentligen bara Borgåmuseerna, Runebergs hem och Lovisa museum som har öppet.
I Lovisa har museiintendent Ulrika Rosendahl mycket att erbjuda.
– Jag är ju lite partisk, men jag skulle förstås rekommendera Lovisa stads museum. Barn brukar stortrivas här! Det finns mycket intressant att upptäcka i utställningarna och vi har också vår hands-on verkstad på tredje våningen där man får känna och prova på.
KAMERAVERKSTAD. I Lovisa stads museum kan man testa på att ta gammaldags porträtt i museets ateljé på måndagen.
Museet ordnar program hela sportlovet som fotoverkstad på måndag. På fredag läser man tokiga historier i samarbete med Bibban, och så finns ett Iverus-mysterium i escape room-stil.
– För mindre barn har vi små museimöss som gömmer sig i utställningen, det gäller att hitta alla tio.
Borgåmuseerna funkar också super för barn, tipsar Rosendahl.
– I Runebergshemmet har de i år sportlovsprogram med gammaldags sysslor. Och i Kotka finns just nu en fantastisk utställning för barn på Finlands sjöfartsmuseum, Havsmonster. Den kan jag verkligen rekommendera.
KOM OCH LEK. Monstren på de gamla sjökartorna har väckts till liv.

Monster i Kotka

Vi riktar blickarna mot Kotka och Havsmonstret. Lovisabon Lasse Lehtinen, som jobbar som digital producent på Vellamo, är eld och lågor när utställningen kommer på tal.
– Jag kan utan att ljuga säga att utställningen är fin och intresserar barnfamiljer, vi ska själv försöka få barnen hit under sportlovet.
Utställningen öppnade våren 2019 och har lockat över 56 000 besökare i fjol. Räknar man dessutom alla barn som går in gratis är antalet nästan det dubbla.
Hur är det då med sportlovstips i Sibbo, kulturplanerare Katja Sågbom?
– Tackar som frågar! Jag rekommenderar varmt det mysiga gamla sjukhusområdet i Nickby som numera kallas Östanåparken. Vi har startat ett litet galleri där i samarbete med Sibbo Konstnärer som heter Pesula. Just nu ställer Pauliina Waris ut. Jag var där förra veckan och den är jättebra.
Utställningen är öppen hela veckan, onsdag klockan 12-16, torsdag och fredag klockan 16-20 samt lördag och söndag klockan 12-16.
Om man vill fotografera vackra, historiska byggnader, så ger miljön en extra inspirationskick.
– Dessutom rekommenderar jag att besökarna bekantar sig med hela miljön på sjukhusområdet, den är unik. Om man vill fotografera vackra, historiska byggnader, så ger miljön en extra inspirationskick.

Ärtsoppa och korv

Synnöve Bergholm-Kullström, amanuens vid Borgå museum, tipsar om att hålla ögonen öppna efter aktiviteter som byaföreningarna ordnar.
Köpbacka byaförening är en av många som ordnar sportlovsjippo söndagen den 23 februari.

Hur går det med pulkaåkningen, ordförande Kari Tenhunen?

– Det ser nog dåligt ut. Men vi har ärtsoppa, korv och hetvägg i alla fall så välkommen bara mellan klockan 13 och 15.

Tror du vi får en ordentlig vinter ännu?

– Inte vill man mera att det kommer någon snö. Men jag tycker lite synd om alla butiker och skidförsäljare som inte får något sålt.

Tips för sportlovet

Pröva på gammaldags sysslor
Var: Runebergs hem, Borgå
När: Alla dagar
Pröva på olika sysslor från Runebergs tid, koka kaffe på spisen, grädda Runebergstårtor i ugnen och bjud på kaffekalas. Väv din egen rand i mattan eller pröva hur spinnrocken snurrar. Stöp ljus eller häng upp tvätten. Kryp fast upp i den utdragbara sängen.
Under 10-åringar leker i sällskap med egen vuxen.
Serieverkstad för unga
Var: Konstfabrikens Studio i Borgå
När: Tisdag och onsdag klockan 10-13
Filmvisningar till subventionerat pris
Var: Bio Rex i Borgå
När: Torsdag klockan 13
Filmerna som visas är Sune – Best man (på svenska) och Heinähattu, vilttutossu ja ärhäkkä koululainen (på finska). Biljetter på tre euro kan köpas från Kompassen.
Ta gammaldags fotografier
Var: Lovisa stads museum
När: Måndag klockan 10-12
Verkstaden riktar sig till 7-12-åringar
Iverusmysteriet
Var: Lovisa stads museum
När: Tisdag, fredag och söndag klockan 12-16
Företaget Room Escape rabbit står bakom förverkligandet. För grupper på 2-6 personer. Lämpligt för ca 12 år uppåt, finns det vuxna med i gruppen kan också yngre vara med.
Tokiga historier på museet
Var: Lovisa stads museum
När: Fredag klockan 15 (på svenska)

Läsartips

Östnylands läsare bjuder på dina bästa sportlovstips:
"Cykla, paddla, simma, gå i skogen."
"Talma Ski har backarna öppna, en knapp halvtimme från Borgå."
"Representationsverkstad på Almska Gården med Akunna Onwen på tisdag. Den är på finska men en svenskspråkig vuxen är med och översätter om det behövs och ledaren kan också svenska så den passar bra också för svenskspråkiga barn. Kom med!"
"Sibbo Wolf arrangerar ishockeyskola för cirka 4-13 år gamla barn i Nickby ishall varje lördag klockan 11-12 och 12-13."
"Klättring i grottan." Klättercentret Grottan finns på Bangatan 7.

ANDRA LÄSER